Młode ziemniaki ze szpinakiem w śmietanie - przepis

Potrawę warto dodatkowo doprawić łyżeczką łagodnej przyprawy curry
/ 22.07.2013 10:03

Przygotowanie 15 min
Duszenie 35 min
Porcja 240 kcal

Przepis na 4 porcje:

  • 12 małych ziemniaków
  • 10 dag oczyszczonego świeżego szpinaku
  • kawałek imbiru o długości 2 cm
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 małe cebulki
  • ostra papryczka
  • łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • łyżka ugniecionych ziaren kolendry
  • 4 łyżki masła
  • 1,5 szklanki bulionu z kurczaka
  • 2 łyżki słodkiej śmietany
  • szczypta ostrej i słodkiej papryki w proszku
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób wykonania:

1. Ziemniaki umyj, przekrój na połówki. Cebulę, imbir i ząbki czosnku oczyść, posiekaj. Ostrą papryczkę przekrój, usuń nasiona, posiekaj.

2. Na głębokiej patelni rozgrzej masło, podsmaż kmin rzymski i kolendrę z ostrą papryczką, imbirem i czosnkiem. Dodaj ziemniaki, podlej bulionem i gotuj 30 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodaj liście szpinaku i śmietanę. Duś kolejne 5 minut, dopraw mieloną papryką, solą i szczyptą pieprzu.

Kulinarne inspiracje - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA