Przygotowanie 15 min
Duszenie 35 min
Porcja 240 kcal
Przepis na 4 porcje:
- 12 małych ziemniaków
- 10 dag oczyszczonego świeżego szpinaku
- kawałek imbiru o długości 2 cm
- 3 ząbki czosnku
- 2 małe cebulki
- ostra papryczka
- łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- łyżka ugniecionych ziaren kolendry
- 4 łyżki masła
- 1,5 szklanki bulionu z kurczaka
- 2 łyżki słodkiej śmietany
- szczypta ostrej i słodkiej papryki w proszku
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób wykonania:
1. Ziemniaki umyj, przekrój na połówki. Cebulę, imbir i ząbki czosnku oczyść, posiekaj. Ostrą papryczkę przekrój, usuń nasiona, posiekaj.2. Na głębokiej patelni rozgrzej masło, podsmaż kmin rzymski i kolendrę z ostrą papryczką, imbirem i czosnkiem. Dodaj ziemniaki, podlej bulionem i gotuj 30 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodaj liście szpinaku i śmietanę. Duś kolejne 5 minut, dopraw mieloną papryką, solą i szczyptą pieprzu.
Kulinarne inspiracje - forum >>