Minipizze z kukurydzą - przepis

Oraz z 3 rodzajami sera: mascarpone, żółtym i pleśniowym
/ 27.02.2012 06:17

Przygotowanie: 50 min
Pieczenie: 15 min
Sztuka: 190 kcal

Przepis na 12 sztuk:
Ciasto:

- 40 dag mąki
- szklanka letniej niegazowanej wody mineralnej
- 4 dag drożdży
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- płaska łyżka grubej soli morskiej
- łyżka wody
- 1/2 łyżeczki cukru pudru

Obłożenie:
- 4 łyżki sera mascarpone
- 15 dag pokruszonego sera typu rokpol
- 10 dag tartego ostrego sera żółtego
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 zielonej papryki pokrojonej w kostkę
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- ostra papryka

Sposób wykonania:
1. Przygotuj ciasto na spód. Mąkę przesiej na stolnicę. W letniej wodzie mineralnej rozpuść drożdże razem z cukrem. Sól zalej łyżką wody, odstaw na 3 minuty. Do mąki na stolnicy wlej drożdże, wodę z moczenia soli oraz oliwę z oliwek. Zagnieć szybko luźne ciasto, przykryj ściereczką, po czym odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Podziel na 12 małych części, dłońmi oprószonymi mąką uformuj placuszki. Połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj folią i odstaw na 40 minut.

2. Placuszki posmaruj mascarpone, obłóż kukurydzą, papryką, serem żółtym i pleśniowym. Posyp oregano i ostrą papryką. Piecz 15 minut w temperaturze  250 stopni.

Kulinarne inspiracje - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA