Pizza z salami i czarnymi oliwkami - przepis

Oraz pokrojoną w plasterki mozzarellą
/ 23.02.2012 06:30

Przygotowanie: 70 min
Pieczenie: 20 min
Porcja: 360 kcal

Przepis na 6 porcji:
Ciasto:

- 40 dag mąki
- szklanka letniej niegazowanej wody mineralnej
- 4 dag drożdży
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- płaska łyżka grubej soli morskiej
- łyżka wody
- 1/2 łyżeczki cukru pudru

Obłożenie:
- 2 średnie cebule pokrojone na cienkie plasterki
- 30 dag pomidorków koktajlowych pokrojonych na plasterki
- 30 czarnych oliwek
- 20 dużych plasterków salami z pieprzem
- 2 pokrojone w kostkę kulki mozzarelli
- 5 łyżek przecieru pomidorowego z kartonu
- suszona bazylia  i oregano


Sposób wykonania:
1. Przygotuj ciasto na spód. Mąkę przesiej na stolnicę. W letniej wodzie mineralnej rozpuść drożdże razem z cukrem. Sól zalej łyżką wody, odstaw na 3 minuty. Do mąki na stolnicy wlej drożdże, wodę z moczenia soli oraz oliwę z oliwek. Zagnieć szybko luźne ciasto, przykryj ściereczką, po czym odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.

2. Dużą prostokątną formę z piekarnika posmaruj oliwą, wyłóż rozciągniętym na cienki płat ciastem. Wierzch posmaruj przecierem pomidorowym, obłóż pokrojoną w plasterki cebulą, przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi, plasterkami salami, czarnymi oliwkami oraz kostkami mozzarelli. Posyp bazylią oraz oregano.

3. Tak przygotowaną pizzę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 stopni. Piecz około 20 minut, aż ciasto i obłożenie się zrumienią.

Kulinarne inspiracje - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA