Makaron fettuccine z boczkiem - przepis

Do sosu możesz dodatkowo włożyć posiekane suszone pomidory z oliwy. To bardzo wzbogaci smak dania.
/ 02.03.2012 06:25

Przygotowanie: 25 min

Składniki na 4 porcje:
- 20 dag fettuccine zwykłych
- 20 dag fettuccine szpinakowych
- 1 szklanka gęstej śmietany 22-proc.
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 10 dag wędzonego boczku
- 5 dag tartego parmezanu
- 3–4 gałązki szałwii
- 2–3 łyżki oliwy
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz

Sposób wykonania:
1. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Ząbki czosnku oczyść i posiekaj na cieniutkie plasterki.
Boczek pokrój w plastry, a następnie w cienkie paseczki.

2. Na głębokiej patelni o grubym dnie rozgrzej oliwę. Włóż posiekaną cebulę z czosnkiem,
lekko podsmaż, ale uważaj, żeby się nie zrumieniły. Dodaj boczek i podsmaż na złoty kolor. Wlej śmietanę i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Pod koniec włóż listki szałwii oderwane z gałązek.

3. Sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Krótko zagotuj i odstaw w ciepłe miejsce, żeby nie ostygł, gdyż zimny sos szybko gęstnieje.

4. Makaron wsyp do dużej ilości lekko osolonego wrzątku. Do wody możesz wlać 1–2 łyżki oliwy. To zapobiegnie sklejaniu się makaronu podczas gotowania, Doprowadź do wrzenia i ugotuj al dente. Po odcedzeniu osącz na sitku. Włóż do sosu. Posyp startym parmezanem
i posiekaną natką pietruszki. Wymieszaj i od razu podawaj.

Redakcja poleca

REKLAMA