Makaron muszle z pomidorami i awokado - przepis

Muszle z pomidorami i awokado fot. AKPA
Faszerowane muszle można posypać startym żółtym serem i zapiec w piekarniku
/ 28.02.2012 06:14
Muszle z pomidorami i awokado fot. AKPA

Przygotowanie: 35 min

Składniki na 4 porcje:
- 20 dag muszli
- 2 awokado
- 2 pomidory malinowe
- 1 szalotka

Na sos malinowy:
- 10 dag malin (świeżych lub mrożonych)
- 1 limonka
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oleju orzechowego
- 5 łyżek majonezu sałatkowego
- 2 łyżki śmietanki
- sól, pieprz

Sposób wykonania:
1. Muszle wsyp do dużej ilości lekko osolonego wrzątku. Po włożeniu delikatnie zamieszaj, żeby nie przywarły do dna. Do wody możesz wlać 1–2 łyżki oliwy. To zapobiegnie sklejaniu się makaronu podczas gotowania, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Po odcedzeniu osącz na sitku.

2. Awokado obierz i pokrój w kostkę. Szalotkę obierz, posiekaj. Pomidory sparz, obierz, pokrój w kostkę. Składniki sałatki włóż do miski.

3. Maliny przetrzyj przez sitko. Dodaj skórkę otartą z limonki i wyciśnięty z niej sok, sos sojowy, olej, majonez i śmietankę. Dopraw pierzem i solą. Sos wymieszaj.

4. Polej sosem składniki sałatki, wymieszaj i tuż przed podaniem włóż do muszli. Udekoruj listkami sałat.

Kulinarne inspiracje - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA