Przygotowanie: 35 min
Składniki na 4 porcje:
- 20 dag muszli
- 2 awokado
- 2 pomidory malinowe
- 1 szalotka
Na sos malinowy:
- 10 dag malin (świeżych lub mrożonych)
- 1 limonka
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oleju orzechowego
- 5 łyżek majonezu sałatkowego
- 2 łyżki śmietanki
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Muszle wsyp do dużej ilości lekko osolonego wrzątku. Po włożeniu delikatnie zamieszaj, żeby nie przywarły do dna. Do wody możesz wlać 1–2 łyżki oliwy. To zapobiegnie sklejaniu się makaronu podczas gotowania, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Po odcedzeniu osącz na sitku.
2. Awokado obierz i pokrój w kostkę. Szalotkę obierz, posiekaj. Pomidory sparz, obierz, pokrój w kostkę. Składniki sałatki włóż do miski.
3. Maliny przetrzyj przez sitko. Dodaj skórkę otartą z limonki i wyciśnięty z niej sok, sos sojowy, olej, majonez i śmietankę. Dopraw pierzem i solą. Sos wymieszaj.
4. Polej sosem składniki sałatki, wymieszaj i tuż przed podaniem włóż do muszli. Udekoruj listkami sałat.
Kulinarne inspiracje - forum >>
Makaron muszle z pomidorami i awokado - przepis
fot. AKPA
Faszerowane muszle można posypać startym żółtym serem i zapiec w piekarniku