Leszcz z pieczarkami - przepis

Pyszna ryba z ziołową nutką
/ 14.03.2012 06:18

Przygotowanie 20 min
Pieczenie 30 min
Porcja 310 kcal

Przepis na 4 porcje:
- 4 filety z leszcza (po ok. 20 dag)
- 40 dag pokrojonych w plasterki pieczarek
- posiekana cebula
- 2 łyżki masła
- jajko
- 3–4 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki posiekanej natki
- gałązki rozmarynu
- 4 plasterki cytryny
- 4 łyżki oliwy
- mielona gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
1. Pieczarki oraz cebulę usmaż na rumiano na maśle. Przestudź. Wymieszaj z jajkiem, natką i bułką tartą. Dopraw solą, gałką muszkatołową oraz pieprzem.

2 Opłukane i osuszone filety natrzyj pieprzem. Dwa ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Obłóż farszem pieczarkowym i przykryj pozostałymi 2 płatami. Polej oliwą, posyp igiełkami rozmarynu i obłóż cytryną. Piecz 30 minut w temp. 200 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA