Składniki:
- 1 kg oczyszczonych dużych krewetek
Marynata:
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- szklanka oliwy
- łyżka posiekanego oregano
- 4 łyżki soku z cytryny
- posiekany ząbek czosnku
- sól, pieprz
- pieprz kajeński
- łyżka koncentratu pomidorowego
Sposób wykonania:
- Na marynatę wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
- Krewetki ułożyć w szklanej misce, zalać marynatą i odstawić w temperaturze pokojowej minimum na 2 godziny. W trakcie marynowania kilkakrotnie mieszać.
- Krewetki nabijać na szpadki lub patyczki do szaszłyków (wcześniej namoczyć je w wodzie – potrawa będzie z nich łatwiej schodzić i nie wyschnie). Układać na rozgrzanym ruszcie, grillować przez 2–3 minuty.
Zobacz także:
Przepisy na potrawy z grilla - forum >>