Przygotowanie: 35 min
Gotowanie: ok. 15 min
Porcja: ok. 550 kcal
Przepis na 4 porcje:
- 1 kg mączystych ziemniaków
- 35 dag mąki (ok. 2 szklanek)
- 3 jajka
- 10 dag tartego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- sól
- pieprz
- 5 dag masła
- 2 łyżki tartej bułki
- Ziemniaki wyszoruj, ugotuj w mundurkach do miękkości, ostudź, a następnie obierz i przepuść przez maszynkę. Dodaj przesianą przez drobne sitko mąkę, jajka oraz utarty na drobnej tarce parmezan. Dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, solą oraz pieprzem.
- Ciasto szybko wyrób. Na oprószonej mąką stolnicy uformuj z ciasta wałeczki grubości około 2 cm, spłaszcz je lekko nożem i pokrój ukośnie na kluski. Kopytka gotuj, wrzucając partiami do osolonego wrzątku. Gdy wypłyną, wyjmij je łyżką cedzakową i dokładnie osącz.
- Kopytka podawaj polane tartą bułką zarumienioną na maśle.
Zobacz inne przepisy na wspaniałe kopytka!
Kopytka podsmażane
Pierogi leniwe, czyli kopytka
Szpinakowe kopytka w sosie dyniowym Karola Okrasy
Kopytka ziołowe z boczkiem
Pierogi leniwe, czyli kopytka
Szpinakowe kopytka w sosie dyniowym Karola Okrasy
Kopytka ziołowe z boczkiem
Kulinarne inspiracje - forum >>