Składniki:
- polędwiczka wieprzowa
- 2 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy
- cukinia
- 25 dag zielonej i żółtej fasolki szparagowej
- 2 strąki kolorowej papryki
- 1/2 małego kalafiora
- 2 łodygi selera naciowego
- duży pomidor
- tymianek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na mięso z fasolką szparagową!
- Szalotkę i czosnek obierz, posiekaj.
- Chwilę przesmaż na 4 łyżkach oliwy.
- Dodaj pokrojoną w plastry cukinię, oczyszczoną fasolkę, pokrojoną w kostkę paprykę, różyczki kalafiora i kawałki selera naciowego.
- Smaż przez około 3 minuty na dużym ogniu, cały czas mieszając.
- Pomidora umyj, pokrój w ćwiartki, dodaj do warzyw.
- Całość podlej 1/4 szklanki wody, oprósz tymiankiem, solą i pieprzem.
- Przykryj i duś około 10 minut.
- Polędwiczkę opłucz, osusz, pokrój w plastry.
- Oprósz pieprzem i obsmaż na rumiano na pozostałej oliwie.
- Dołóż do warzyw.
- Duś wszystko razem kolejne 15 minut.