Składniki:
- 1 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 5 jajek
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki tartej bułki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 20 dag plastrów wędzonego boczku
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- 4 jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek.
- Cebule drobno posiekaj, zrumień na maśle. Dodaj do mielonego mięsa razem z surowym jajkiem, tartą bułką i natką pietruszki. Masę dokładnie wyrób, dopraw solą, gałką i pieprzem.
- Półokrągłą, podłużną formę wyłóż plastrami boczku. Przykryj je połową mięsnej masy. Ułóż na niej ugotowane jajka, przykryj resztą masy. Całość lekko ugnieć, przykryj plastrami boczku.
- Klops z jajem piecz ok. godziny w temp. 180 st. C.