Jedną z potraw, która koniecznie musi znaleźć swoje miejsce na wigilijnym stole, jest karp. Można przygotować go na przynajmniej kilka sposobów. Jednak jeśli nie masz ochoty powtarzać corocznego zestawu bożonarodzeniowych dań i chciałabyś wprowadzić element zaskoczenia do twojego menu, możesz spokojnie zrezygnować z karpia w galarecie.
Możesz za to podać swojej rodzinie karpia w migdałach. Z pewnością zaskoczysz swoich bliskich pomysłowością. Oto przepis na oryginalne danie - czyli karpia z migdałami:
Przepisy na świąteczne potrawy - forum
Przygotowanie 20 min * smażenie 20 min * 1 porcja – ok. 290 kcal
Składniki na 6 porcji karpia w migdałach:
- 1 sprawiony karp (ok. 1 kg)
- 2 łyżki mąki
- 1 cytryna
- olej do smażenia
- 5 dag migdałów w płatkach
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka koniaku
- pieprz
- sól
Przepis na karpia w migdałach:
- Rybę oczyść z łusek, opłucz, dokładnie osusz.
- Podziel na dzwonka.
- Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem.
- Odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce.
- Porcje karpia oprósz mąką i smaż na patelni z gorącym olejem, aż ze wszystkich stron będą rumiane.
- Wtedy zmniejsz ogień i smaż rybę jeszcze ok. 5 min, aby doszła też w środku.
Przepisy świąteczne Ani Starmach
- Na drugiej patelni rozpuść masło.
- Wsyp migdały w płatkach, przesmaż je, aż staną się rumiane, skrop je koniakiem.
- Rybę wyłóż na półmisek, polej masłem z migdałami. Udekoruj dodatkowo np. plasterkami cytryny, listkami świeżych ziół.
Na zlecenie Edipresse - przepis z "Przyjaciółki"