Przygotowanie: 3 godziny
Porcja: 590 kcal
Składniki na 4 porcje:
- sprawiona kaczka
- szklanka soku pomarańczowego
- 2–3 ząbki czosnku
- łyżeczka majeranku
- kieliszek koniaku lub likieru pomarańczowego
- 3 mandarynki
- pomarańcza
- goździki
- olej
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Kaczkę opłucz, osusz. Z zewnątrz i od środka natrzyj solą i pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Oprósz majerankiem. Umieść w brytfance, zalej sokiem pomarańczowym, przykryj i na dobę odstaw do lodówki.
2. Następnego dnia kaczkę wyjmij z lodówki, odkryj. Skrop olejem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Przez 40 minut piecz kaczkę w temperaturze 190 st. Następnie zmniejsz temperaturę do 140–150 st. i dalej piecz jeszcze 2 godziny, często skrapiając wytwarzającym się sosem.
3. Mandarynki obierz, podziel na maleńkie cząsteczki. Na 10 minut przed końcem pieczenia włóż do brytfanki z kaczką, wymieszaj z wytopionym tłuszczem.
4. Gotową kaczkę przełóż na ogrzany półmisek. Pomarańczę sparz, osusz, pokrój w półplasterki i dekoracyjnie przymocuj je do kaczki, przypinając goździkami.
5. Łyżką zbierz tłuszcz z powstałego w trakcie pieczenia sosu. Pozostały sos razem z mandarynkami zlej do rondelka. Dodaj koniak. Zagotuj. Dopraw. Podawaj jako dodatek. Kaczkę serwuj z pieczonymi ziemniakami lub piure ziemniaczanym oraz surówkami z kapusty.
Przepisy na świąteczne potrawy - forum >>