Wołowina szpikowana migdałami

Wołowinę serwuj z kluseczkami półfrancuskimi lub grubym makaronem
/ 22.05.2019 21:53

Przygotowanie: 120 min 
Porcja: 365 kcal

Składniki na 6 porcji:
- 1,5 kg ładnej wołowiny na pieczeń (np. ligawy)
- 15 dag obranych migdałów
- duża cebula
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- 1/2 szklanki białego wina
- 2 łyżeczki mąki
- 5 łyżek oleju
- sól, pieprz

Marynata:
- 2 szklanki wody
- 3 listki laurowe
- cebula
- 1/2 szklanki białego octu winnego
- po kilka ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego

Sposób wykonania:
1. Na marynatę: obierz cebulę, pokrój w talarki, umieść ją w rondlu, zalej wodą i octem. Dodaj listki laurowe, pieprz i ziele angielskie. Zagotuj. Ostudź. Zalej mięso tą marynatą i odstaw na całą noc.

2. Następnego dnia mięso wyjmij z marynaty, osusz papierowym ręcznikiem. Długim ostrym nożem zrób z góry w wołowinie kilka nacięć i napełnij je migdałami. Następnie mięso natrzyj solą i pieprzem.

3. W brytfance rozgrzej olej. Na nim obsmaż mięso. Polej szklanką wody i winem. Posyp posiekaną cebulą. Przykryj i na wolnym ogniu duś około 90 minut. W trakcie duszenia od czasu do czasu obracaj mięso.

4. Gotową pieczeń przełóż na półmisek. Sos przecedź do rondelka, zabiel śmietanką zmieszaną z mąką. Mieszając, zagotuj.

Przepisy na świąteczne potrawy - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA