Fot. Fotolia
Kaczka nadziewana makaronem – przepis
Składniki:
- kaczka około 2 kg
- 250 g makaronu Malma Conchiglie Rigate – Muszelki
- 2 szalotki
- pół paczki mrożonego szpinaku
- 8-10 kawałków suszonych pomidorów w oleju
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- słodka czerwona papryka w proszku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku.
Dodatkowo:
- sznurek bawełniany lub szpilki do mięsa
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy we wrzącej wodzie przez 8 minut. Odcedzamy i opłukujemy w zimnej wodzie.
- Myjemy kaczkę i usuwamy z niej pozostałe pióra, odcinamy także szyjkę i kuper.
- W drobne kostki kroimy pomidory i szalotki. Szalotki podsmażamy na dwóch łyżkach oleju z pomidorów. Dodajemy pomidory, smażymy przez około minutę, wrzucamy szpinak. Wlewamy niewiele wody i czekamy aż szpinak się rozmrozi. Doprawiamy go solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Po ostygnięciu mieszamy z makaronem i dwoma jajkami.
- Kaczkę nacieramy wewnątrz solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem. Zaszywamy szyjną część kaczki, faszerujemy ją makaronem i dodatkami. Zaszywamy kaczkę, nacieramy solą
- i obsypujemy papryką. Szpilką nakłuwamy mięso.
- Rozgrzewamy piec do 190 °C. Na jego dole stawiamy brytfannę z wodą. Włożoną na ruszt kaczkę pieczemy przez dwie godziny, obracając w międzyczasie. Pamiętajmy przy tym, żeby raz na jakiś czas podlewać kaczkę sosem zbierającym się w brytfannie.
Przed pokrojeniem czekamy kwadrans.
Źródło: Materiały prasowe Synertime
Zobacz także: Jak przygotować kaczkę po chińsku?