Składniki:
- 50 dag mąki
- 1/2 kostki masła
- szklanka śmietany 18%
- łyżeczka proszku do pieczenia
Farsz:
- 2 duże ugotowane ziemniaki
- szklanka różyczek brokułu
- szklanka mrożonego zielonego groszku
- szklanka dyni pokrojonej w kostkę
- łyżeczka curry
- kawałek imbiru (około pięciocentymetrowy)
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 3 łyżki oleju
- szklanka bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Zobacz przepis na samosy z warzywami - danie prosto z Indii!
- Z podanych składników zagnieć ciasto, zawiń je w folię i odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
- Na oleju przesmaż kumin, chili, imbir, curry, czosnek.
- Dodaj brokuł, dynię i groszek.
- Wlej bulion, gotuj, aż płyn odparuje.
- Dodaj ziemniaki, dopraw solą i pieprzem.
- Ciasto podziel na 12 kulek. Każdą rozwałkuj na grubość 4 mm. Przekrój na pół. Każdą połówkę złóż w kształt rożka i zlep.
- Rożki nadziej farszem, tak aby od góry został zapas ciasta.
- Wolne ciasto załóż na siebie i zlep.
- Samosy usmaż partiami w głębokim oleju na mocno złoty kolor.
- Podawaj z gęstym jogurtem, doprawionym kuminem, czosnkiem i chili.