Przygotowanie: 30 min
Składniki dla 4 osób:
- 4 świeże filety z dorsza
- 8 pasków marynowanej czerwonej papryki
- 1 żółta papryka
- 1/2 pęczka grubego szczypioru
- 2–3 gałązki świeżego koperku
Na marynatę:
- 6–8 łyżek oliwy
- 2–3 łyżki zalewy z papryki marynowanej
- 1–2 roztarte ząbki czosnku
- 2–3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka ziołowej przyprawy do grilla
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Przygotuj marynatę: oliwę wymieszaj z zalewą z papryki oraz sosem sojowym. Dodaj roztarte ząbki czosnku i przyprawę do grilla. Dopraw solą i pieprzem.
2. Filety opłucz zimną wodą, ,potem osusz układając na papierowym ręczniku kuchennym. Następnie każdy filet posmaruj z obu stron marynatą. Odstaw pod przykryciem do lodówki na około pół godziny.
Po wyjęciu z lodówki filety ułóż płasko na desce i przekrój wzdłuż na połówki. Na każdym kawałku ryby połóż pasek marynowanej papryki.Zwiń w roladki.
3. Szczypior sparz na sitku wrzątkiem, przelej zimną wodą, osącz. Każdą roladkę obwiąż szczypiorem i otocz paskami żółtej papryki. Posmaruj obficie marynatą. Na wierzch posyp piórkami koperku.
4. Roladki zawiń w folię aluminiową. Połóż na rozgrzanym grillu. Piecz około 20-30 minut.
Przepisy na potrawy z grilla - forum >>