Grillowana jagnięcina z rozmarynem

Do marynaty można też dodać świeżo otarty majeranek
/ 27.07.2011 09:41

Przygotowanie: 30 minut

Składniki dla 4 osób:

- 4 kotlety jagnięce (z combra z kostką)

Na marynatę:
- 5–6 łyżek oleju
- 2–3 łyżki sosu sojowego
- 1–2 łyżki soku z cytryny
- 1–2 łyżki wódki
- 1 łyżka musztardy miodowej
- 1 łyżka posiekanego rozmarynu
- 1–2 ząbki czosnku
- sól, pieprz

Sposób wykonania:

1. Kotlety umyj pod zimną wodą, osusz papierowym kuchennym ręcznikiem. Przykryj folią spożywczą i lekko rozbij, uważając, żeby nie uszkodzić kostek. Odstaw w chłodne miejsce.

2. Przygotuj marynatę: olej dokładnie wymieszaj z musztardą na jednolitą gładką masę. Dodaj sos sojowy, wódkę i sok z cytryny. Czosnek obierz i rozetrzyj ze szczyptą soli. Dodaj do marynaty razem z posiekanym rozmarynem. Dopraw szczyptą soli i pieprzem.

3. Każdy kotlet posmaruj z obu stron marynatą. Włóż do zamykanego pojemnika i odstaw do lodówki na 2–3 godziny. Pozostawione na dłużej mięso lepiej przejdzie smakiem marynaty.

4. Po wyjęciu z lodówki kotlety osącz z marynaty i ułóż bezpośrednio na ruszcie albo na tackach do grillowania lub kawałkach folii aluminiowej. Piecz na dobrze rozżarzonych węglach ok. 10 minut. Kiedy dobrze się
podpieką, przewróć na drugą stronę i posmaruj obficie marynatą. Piecz kolejne 10 minut.

5. Podawaj z pieczywem albo pieczonymi na grillu ziemniakami.

Przepisy na potrawy z grilla - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA