Przygotowanie 100 min * 1 porcja – ok. 710 kcal
Składniki na 4 porcje:
- 2 filety z gęsi
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 100 ml ciemnego piwa
- tymianek
- 4 marchewki
- 1 cebula
- 20 dag pieczarek
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
1. Filety oczyść, opłucz, osusz. Natrzyj solą, pieprzem i odrobiną tymianku. Odstaw na 30 min.
2. Na patelni rozpuść masło, połóż na nim filety skórą do dołu i smaż ok. 5 min, by się przyrumieniły. Potem obróć je na drugą stronę i smaż jeszcze 2–3 min.
3. Mięso przełóż do żaroodpornego naczynia. Podlej bulionem podgrzanym z piwem. Piecz ok. godziny w temp. 200 st. C.
4. Marchewkę umyj, obierz, pokrój w słupki. Pieczarki oczyść, pokrój na plasterki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę.
5. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę. Dodaj pieczarki i marchewkę, chwilę przesmaż. Warzywa skrop wodą, duś pod przykryciem ok. 10 min. Dopraw solą i pieprzem.
Kulinarne inspiracje - forum >>
Gęsina z warzywami

To danie najlepiej smakuje podane z ziemniakami