Przygotowanie: 120 min
Porcja: 370 kcal
Składniki na 6 porcji:
- 1,3 kg szynki wieprzowej (tzw. szynka myszka)
- kiść czerwonych winogron
- 5 dag rodzynek
- 3 jabłka
- szklanka białego wina
- suszony rozmaryn
- oliwa
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Mięso opłucz, osusz. Szerokim nożem wytnij w nim 2 kieszenie (uważaj przy tym, aby nie przebić mięsa na wylot).
2. Opłucz rodzynki i winogrona. W jednej kieszeni w mięsie umieść rodzynki, drugą napełnij winogronami. Mięso natrzyj solą, pieprzem i rozmarynem. Umieść w formie żaroodpornej, polej oliwą i winem.
3. Formę z mięsem wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 90 minut w temperaturze 180 st. W trakcie pieczenia szynkę polewaj wytwarzającym się sosem, aby nie wyschła.
4. Jabłka umyj, pokrój na ćwiartki, ostrym nożykiem wytnij gniazda nasienne. Na 20 minut przed końcem pieczenia, do brytfanki z mięsem włóż ćwiartki jabłek. Wymieszaj z sosem. Piecz razem do końca.
5. Gotową pieczeń wyjmij z brytfanki i odstaw na 10 minut, aby odpoczęła. W tym czasie sos możesz przecedzić do rondelka, zagotować i zagęścić mąką ziemniaczaną (2 płaskie łyżeczki) rozmieszaną w 2/3 szklanki wody. Szynkę podaj z jabłkami.
Przepisy na świąteczne potrawy - forum >>