Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 4 papryki
- 20 dag czerwonej soczewicy
- cebula
- pieprz
- 10 dag ryżu
- 2 pomidory
- kulka mozzarelli
- sól
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 2–3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- tymianek
- słodka i ostra mielona papryka
Przygotowanie:
- Posiekaj cebulę i czosnek. Ze-szklij na maśle. Dosyp ryż i soczewicę. Chwilę smaż. Zalej taką ilością wody, aby przykryła składniki warstwą o grubości 1 cm. Gdy płyn zostanie wchłonięty, dodaj pokrojone w kostkę pomidory i połowę startej mozzarelli. Dopraw na ostro.
- Farszem napełnij papryki. Przykryj mozzarellą, zalej bulionem. Zapiecz 45 min w temp. 200 st.