Składniki:
- 50 dag białej fasoli Jaś
- 20 dag suszonych śliwek
- 2 łyżeczki miodu
- 5 dag masła
- łyżka cukru brązowego
- sól
- pieprz
-
opcjonalnie: majeranek
Przygotowanie:
Zobacz przepis na słodką fasolę Jaś ze śliwkami! To danie idealnie pasuje na wigilijną wieczerzę - nietypowa kombinacja smaków będzie smakować wszystkim!
- Fasolę zalej wodą i odstaw na noc.
- Następnego dnia gotuj fasolę w wodzie, w której się moczyła, tak długo, aż będzie miękka.
Sałatka fasolowa z awokado - przepis
- Śliwki posiekaj.
- W garnku roztop masło.
- Dodaj odcedzoną fasolę i śliwki.
- Przesmaż chwilę, dodaj miód, cukier i ewentualnie majeranek. Mieszaj, aby potrawa się nie przypaliła.
- Zostaw jeszcze na 2-3 minuty, żeby miód i cukier lekko się skarmelizowały.
- Podaj na ciepło lub na zimno.