Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 50 dag mięsa pokrojonego w kostkę - najlepiej indyczego
- 75 dag dyni
- cebula
- łyżka mąki
- 2 listki laurowe
- szklanka bulionu warzywnego
- cząber
- tymianek
- sok i skórka starta z 1/2 cytryny
- olej
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na potrawkę z dyni!
- Dynię oczyść, pokrój w kostkę, obtocz w mące wymieszanej z cząbrem, odstaw na 30 minut.
- Mięso obsmaż na oleju na złoty kolor, przełóż do salaterki.
- Na tym samym tłuszczu uduś pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj dynię oraz startą skórkę cytrynową i duś 10 minut na małym ogniu, stale mieszając.
- Zalej rosołem, dodaj mięso, listki laurowe i tymianek, dopraw do smaku sokiem z cytryny, pieprzem i solą.
- Duś pod przykryciem na niewielkim ogniu, aż mięso stanie się miękkie (zazwyczaj przez mniej więcej 45 minut).
- Najlepiej podawać z dodatkiem ryżu na sypko lub ziemniaków z wody.