Składniki:
- 2 szklanki mąki
- jajko
- 4 żółtka
- 2 łyżki oleju
- sól
Farsz:
- 30 dag śmietankowego serka białego
- 10 dag świeżego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 5 łyżek tartego parmezanu (lub innego ostrego sera)
- łyżka masła
- gałka muszkatołowa
- pieprz biały
Dodatkowo:
- 5 dag świeżych listków szpinaku
- 10 dag pomidorków koktajlowych
- 10 dag masła
- wiórki parmezanu
Przygotowanie:
- Z mąki, jajka, żółtek, oleju, 2 łyżek wody i szczypty soli zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw pod przykryciem na 30 minut w chłodne miejsce.
- W tym czasie przygotuj nadzienie: szpinak sparz we wrzącej wodzie, dobrze osącz, posiekaj i przesmaż na maśle razem z posiekanym czosnkiem. Do zimnego szpinaku dodaj biały serek i ser. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Ciasto cienko rozwałkuj, wykrój 40 średniej wielkości krążków. Na środku połóż po łyżeczce farszu, zlep ciasto tworząc małe pierożki. Rogi złóż razem i zlep. Gotuj tortellini w osolonym wrzątku 4 minuty od wypłynięcia. Wyjmij na talerze wyłożone listkami szpinaku, pomidorkami i wiórkami parmezanu. Polej roztopionym masłem.