Czy wiesz jak zrobić rumsztyk z grilla?

Rumsztyk z grilla
Przepis na klasyczny rumsztyk z rusztu. Dobrze przygotowany będzie smakował wyśmienicie!
/ 05.05.2011 12:28
Rumsztyk z grilla

Składniki: 2 duże steki krzyżowe o grubości ok. 2,5 cm, 2 łyżki oliw z oliwek, 1 zmiażdżony ząbek czosnku, sól i pieprz

Wymieszaj oliwę z oliwek ze zmiażdżonym czosnkiem.

Posmaruj przygotowaną mieszanką steki z obu stron. Posyp mięso solą i pieprzem.

Naoliw ruszt bezpośrednio nad żarem. Grilluj mięso bez przykrycia przez 14-16 min, obracając co 5 min.

Po tym czasie zdejmij rumsztyk z rusztu, przykryj luźno folią aluminiową i odstaw na kilka minut.

Pokrój mięso w poprzek włókien na cienkie plastry. Dopraw pieprzem i solą.

Podawaj np. z sosem Pesto.

Zobacz także: Tabela temperatur i czasu pieczenia mięsa

Redakcja poleca

REKLAMA