Czy wiesz jak zrobić pierś z indyka z grilla?

grillowany drób.
Przepis na grillowaną pierś z indyka z glazurą miodowo-musztardową to gwarancja niepowtarzalnego smaku!
/ 24.03.2018 13:57
grillowany drób.

Składniki: piersi z indyka (800 g), 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek, sok z jednej cytryny, 2 łyżki musztardy Dijon, pół szklanki miodu, 1 łyżka suszonego rozmarynu, sól, pieprz

Najpierw zrób glazurę: oliwę z oliwek zmieszaj z musztardą i sokiem z cytryny. Dopraw solą, pieprzem i rozmarynem.

Filety wróżdo worka foliowego z zamknięciem, zalej zrobioną marynatą i obróć kilka razy, żeby równomiernie pokryły się marynatą. Zamknij woreczek i włóż do lodówki na całą noc (min. 4 godziny).

Zrób glazurę miodowo-musztardową: pół szklanki miodu zmieszaj z 1 dużą łyżka musztardy Dijon. Dopraw pieprzem. Naczynie przykryj i włóż do lodówki do czasu użycia.

Rozgrzej grill do średniej temperatury. Wrzuć garść namoczonych wiórów drewnianych (w gazowym do dymnicy). Przetrzyj ruszt oliwą.

Wyjmij mięso z marynaty i połóż na ruszcie. Grilluj pod przykryciem przez 8-10 min obracając w połowie na drugą stronę.

Podziel glazurę na 2 równe części – jedną posmaruj mięso z obu stron pędzelkiem, drugą zachowaj na później. Grilluj mięso jeszcze przez 3 min.

Sprawdź czy mięso jest już gotowe, nacinając je w środkowej części. Mięso powinno mieć biały kolor. (nie różowy).

Przenieś filety na półmisek, przykryj luźno folią aluminiową i odstaw na 5 min.

Zobacz także: Tabela czasu grillowania drobiu

Pokrój piersi wzdłuż włókien na kawałki.

Podgrzej w rondelku resztę glazury i polej nią kawałki indyka.

Redakcja poleca

REKLAMA