Czy wiesz jak zrobić kotlety wieprzowe z grilla?

Grillowane kotlety wieprzowe.
Któż z nas nie lubi tradycyjnych, polskich schabowych? Teraz możemy spróbować ich w nieco innej wersji niż zwykle. Oto przepis na grillowane kotlety wieprzowe.
/ 05.05.2011 12:08
Grillowane kotlety wieprzowe.

Składniki: kotlety schabowe o grubości 2,5 cm, marynata: 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek, 2 łyżki miodu, 2 łyżki octu z czerwonego wina, 2 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżka rozmarynu, skórka otarta z jednej pomarańczy, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, 1/4 łyżeczki soli, pieprz

Zmieszaj oliwę z oliwek ze wszystkimi przyprawami.

Zetnij nadmiar tłuszczu z mięsa, zostawiając warstwę o grubości ok. 0,5 cm.

Włóż mięso do worka aluminiowego z zamknięciem lub płaskiego naczynia. Zalej marynatą. Włóż do lodówki na 12 godzin (im dłużej będziesz marynować mięso, tym bogatszy będzie jego smak).

Naoliw ruszt. Rozgrzej grill do średniej temperatury.

Wyjmij mięso z marynaty i połóż na ruszcie bezpośrednio nad żarem. Zamknij pokrywę grilla i piecz mięso przez 5 min. Po tym czasie obróć kotlety i piecz jeszcze przez 5 min.

Gotowe kotlety są miękkie i lekko różowawe w środku. Mięso przy kości nie może być różowe.

Zobacz także: Tabela temperatur i czasu pieczenia mięs

Redakcja poleca

REKLAMA