Czy wiesz jak przyrządzić zająca w śmietanie?

Mięso.
Potrzebne Ci będzie: zając, jałowiec w ziarnach, pieprz i sól, cebula, marchew, pietruszka, seler, masło, borowiki, kwaśna śmietana oraz mąka i maślanka.
/ 22.07.2010 13:10
Mięso.

Umyj dokładnie mięso, wypatrosz je i zamarynuj na dwa dni w maślance. Usuń wszelkie błony i oddziel uda i comber. Z całej reszty, możesz na przykład przygotować pasztet.

Uda z combrem natrzyj jałowcem i pieprzem. Następnie kawałki mięsa odkładaj do naczynia żaroodpornego i okładaj wszystkimi warzywami. Połóż wszystko na jakiś czas do lodówki.

Po 2 godzinach, usuń warzywa i posól mięso. Obłóż całość masłem i dodaj borowiki. Piecz w piekarniku, co jakiś czas polewając tłuszczem, który się wytapia.

Jak zaobserwujesz, że zając zmięknie, polej go śmietaną razem z mąką. Duś jeszcze przez jakiś czas aż całość się zarumieni.

Zobacz także: Tabela temperatur i czasu pieczenia mięs

Redakcja poleca

REKLAMA