Składniki
Sałatka z cranberry i modrej kapusty:
-
200 ml soku z cranberry (żurawiny amerykańskiej)
- 2 łyżki brązowego cukru
- 50 gr całych, świeżych cranberries (żurawin amerykańskich)
- 200 gr kapusty modrej
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- sól i pieprz
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
Kotleciki mielone:
- 1 mała cebula
- 2 łyżeczki kaparów
- 1 żółtko
- 150 g mieszanego mięsa mielonego
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka bułki tartej
- sól i pieprz
- 1 łyżka masła sklarowanego
- 1 jabłko (około 200 g)
- 1/2 pęku sałaty rukoli
Dodatkowo:
- 1 bagietka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Sok z cranberry zagotowujemy z cukrem i gotujemy chwilę na wolnym ogniu. Przebieramy świeżą cranberry. Dodajemy do gotującego się soku i czekamy aż owoce zagotują się i lekko rozpadną. Odstawiamy całość do ostygnięcia i wyciągamy pozostałe części owoców.
2. Modrą kapustę myjemy i kroimy na cienkie paski. Dodajemy wcześniej przygotowany sok
z żurawiny, ocet, sól, pieprz i odrobinę cukru. Następnie dodajemy olej i całość mocno mieszamy i zagniatamy rękami. Odstawiamy na bok.
3. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. 1 łyżeczkę kaparów siekamy. Mięso mielone zagniatamy z żółtkiem, cebulą, kaparami, koncentratem pomidorowym i bułką tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Z powstałej masy formujemy małe kulki. Na patelni rozgrzewamy sklarowane masło i smażymy na nim kotlecik, aż lekko zbrązowieją.
4. Jabłka myjemy i kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda i kroimy w drobną kostkę. Rukolę myjemy, suszymy i rwiemy na mniejsze kawałki. Z przygotowanej kapusty odlewamy pozostałą marynatę
i dodajemy żurawiny, rukolę, kostki jabłka oraz pozostałe kapary.
5. Bagietkę kroimy na kromki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy kawałki bagietki. Następnie nakładamy na nie przygotowaną sałatkę oraz kotleciki.