Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 40 dag mąki
- szklanka letniej niegazowanej wody
- 3 dag drożdży (w zimie 4 dag)
- 4 łyżki oliwy
- płaska łyżka grubej soli morskie
- łyżka wody
- 1/2 łyżeczki cukru pudru
Na farsz:
- 30 dag szynki pokrojonej w kostkę
- 3 kolorowe papryki
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 2 kulki mozzarelli porwanej na kawałki
- 5 łyżek oliwy
- łyżeczka suszonego oregano
- mąka do posypania stolnicy
Przygotowanie:
Zobacz przepis na calzone z papryką i szynką!
- Mąkę przesiej na stolnicę.
- W wodzie rozpuść drożdże razem z cukrem.
- Sól zalej łyżką wody, odstaw na 3 minuty.
- Do mąki wlej drożdże, wodę z moczenia soli, oliwę.
- Zagnieć luźne ciasto, odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
- W tym czasie na 3 łyżkach oliwy przesmaż papryki z cebulą i czosnkiem.
- Przełóż na sitko, aby pozbyć się nadmiaru soku.
- Na reszcie oliwy przesmaż szynkę.
- Połącz z papryką, dopraw solą, pieprzem, oregano.
- Ciasto podziel na dwie części, uformuj cienkie placki, obłóż farszem, posyp serem, zlep brzegi, formując wielki pieróg.
- Ułóż na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj oliwą i piecz 25 minut w temperaturze 250 stopni C.