Składniki:
- 400g mięsa z udźca indyczego
- 2 ostre papryczki chilli
- 1 słodka papryka czerwona
- 1 słodka papryka żółta
- 2 cebule
- 3 ząbki obranego czosnku
- 2 łodyżki dymki
- olej do smażenia
- sos sojowy
Przygotowanie:
- Mięso umyj, osusz i pokrój na kawałki wielkości ok. 1,5 cm na 3 cm. Kawałki mięsa obsmaż na dobrze rozgrzanej patelni, aż będą mocno przyrumienione. Na drugiej czystej patelni rozgrzej olej i podsmaż plasterki czosnku, plasterki papryczki chilli i cebule pokrojoną w grube kwadraciki.
- Papryki umyj, osusz, usuń gniazda nasienne i pokrój w spore kawałki. Dodaj do mięsa. Po dodaniu podsmażonej cebuli i czosnku dolej pół szklanki bulionu i sos sojowy. Wymieszaj. Wszystko razem duś w otwartej patelni około 10 minut.
- Na 3 minuty przed końcem dodaj dymkę pokrojoną w grube kawałki. Dopraw solą do smaku.