Pomarańczowo-korzenna nalewka na miodzie
Świetna na przeziębienie

- Irena Piotrak
Opublikowano: 09.09.2009, 10:48
Reklama
Przygotowanie 30 min * maceracja i leżakowanie ok. 3 miesięcy i 2 tygodni
Reklama
Składniki:
- po szkl. miodu, wody, cukru
- 2 szkl. spirytusu
- pół gałki muszkatołowej i laski wanilii
- 3–4 goździki
- cynamon
- skórka z cytryny i z pomarańczy
Sposób wykonania:
1. Zagotuj wodę z przyprawami, szczelnie przykryj i gotuj 15 min.
2. W dużym rondlu skarmelizuj cukier, dodaj miód i dokładnie wymieszaj, wlej wywar z przypraw, wymieszaj, doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia.
3. Do gorącego wywaru, ciągle mieszając, wlej spirytus, szczelnie przykryj, zostaw na noc do ostygnięcia.
4. Przefiltruj, wlej do słoja, zostaw na 10 dni, a kiedy się ustoi, przelej do butelek, odstaw na 3 miesiące.
Reklama
Niezastąpione domowe przetwory - forum >>
Reklama
Reklama
Reklama