Piwa dolnej fermentacji - piwa typu lager
Piwa można podzielić na otrzymywane metodą dolnej fermentacji, górnej fermentacji lub fermentacji spontanicznej. Dziś przedstawiamy piwa dolnej fermentacji czyli inaczej mówiąc - piwa typu lager.

- Redakcja
Dolna fermentacja to metoda warzenia piwa najbardziej w piwowarstwie rozpowszechniona. Od fermentacji górnej różni się ona tym, że wykorzystane przy niej drożdże nie osiadają na brzeczce, ale opadają na dno fermentatora, "pracując" już przy tak niskiej temperaturze jak 10 stopni C. Piwa wytwarzane metodą dolnej fermentacji określane są powszechnie jako lager.
1 z 4

Piwa dolnej fermentacji - piwa typu lager
Piwo lager
Lager ma znaczenie dwojakie:
Określane tym mianem są wszystkie piwa wytwarzane metodą dolnej fermentacji, a także w węższym znaczeniu - piwo lager to piwo o niższym poziomie gorczycy niż pilzner.
Piwa typu lager (rozumiane jako grupa wszystkich piw dolnej fermentacji) dzielą się na jasne i ciemne. Swoją nazwę zawdzięczają niem. lagern czyli leżakować, ponieważ mogą one długo leżakować bez stosowania żadnych metod utrwalania, np. pasteryzacji.
2 z 4

Piwa dolnej fermentacji - piwa typu lager
Bock
W Polsce powiemy na nie po prostu koźlak. Nazwa pochodzi od niem. bock, czyli kozioł. Jest to piwo o wyrazistym smaku, bursztynowej barwie, warzone sezonowo.
Bock charakteryzuje wysoka zawartość - zarówno alkoholu jak i ekstraktu. Wśród koźlaków mamy odmiany: jasny, majowy, lodowy, pszeniczny, dubeltowy.
3 z 4

Piwa dolnej fermentacji - piwa typu lager
Pilzner
Piwo pilzner, inaczej - pils - cechuje je ostry, wyrazisty smak, kwiatowy aromat i klarowna czystość napoju. Swoją nazwę bierze od czeskiego miasta Pilzno.
Pilzner bazuje na jasnym słodzie (tzw. słodzie pilzneńskim), dzięki czemu barwę ma bardzo jasną. Piwo to dzieli się na 2 typy:
Pilzner czeski: posiada obfitą, gęstą pianę, która pozostaje na szkle. Jest niezwykle klarowny, przyjmuje barwę od słomkowej po ciemnozłotą. Posiada mniej alkoholu, za to więcej goryczki w stosunku do lagera.
Pilzner niemiecki: w tej odmianie piwa (w przeciwieństwie do pilznera czeskiego) nie mogą zostać zastosowane estry owocowe. Stosunkowo długo wyczuwalny jest posmak goryczki.
4 z 4

Piwa dolnej fermentacji - piwa typu lager
Porter bałtycki
Jest to ciekawe piwo - należy do najbardziej cenionych w Polsce. Czemu zostało nazwane akurat porter do końca nie wiadomo, jako że porter jest typowym ciemnym piwem otrzymywanym w procesie fermentacji górnej (bardzo zbliżonego do innej odmiany w tamtej grupie - stouta).
Prawdopodobnie chodzi tu o barwę - porter bałtycki ma kolor ciemny, niemal czarny, cechuje go przy tym obfita, trwała piana. Porter bałtycki posiada wyraźnie wyczuwalną wiodącą nutę zapachowo-smakową. Często czuć aromat kawy, czekolady, melasy, suszonych śliwek, wiśni, czarnej porzeczki.