Nalewka z kawy - 3 sprawdzone i proste przepisy na kawówkę
Nalewkę z kawy możesz przygotować o każdej porze roku. Kawówka może być spożywana samodzielnie jako zwieńczenie obiadu lub kolacji albo dodana do deseru - świetnie podkreśli smak lodów i panna cotty.

Opublikowano: 09.06.2021, 12:28
Reklama
Nalewka z kawy może być przygotowana zarówno z kawy ziarnistej, jak i rozpuszczalnej. Aby podkreślić jej wyjątkowy smak, warto dodać przyprawy: laskę wanilii, cynamon lub goździki.
Reklama
Nalewkę z kawy możesz dosłodzić miodem lub cukrem - przygotować ją na bazie samej wódki lub mieszanki spirytusu z wodą.
Spis treści:
Przepis na nalewkę z kawy na spirytusie
Składniki:
- 8 łyżek kawy ziarnistej,
- 1 szklanka wody,
- pół szklanki miodu,
- 1 litr spirytusu,
- laska wanilii.
Sposób przygotowania:
- Ziarenka kawy razem z przekrojoną wzdłuż laską wanilii przełóż do słoja. Zalej spirytusem i odstaw na 2 tygodnie w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie przygotuj syrop. W garnku zagotuj wodę i dodaj miód. Dokładnie wymieszaj, aż całość się rozpuści. Odstaw do wystudzenia.
- Wodę z miodem przelej do słoja. Odstaw na kolejne 2 tygodnie. Po tym czasie przefiltruj przez sitko wyłożone gazą i rozlej do mniejszych butelek.
- Nalewka z kawy ziarnistej na spirytusie powinna leżakować około 2 miesiące.
Przepis na nalewkę z kawy rozpuszczalnej
Składniki:
- 15 łyżek kawy rozpuszczalnej,
- 500 ml spirytusu,
- 3 szklanki wody,
- 1 szklanka cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 1 laska cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Kawę rozpuszczalną zalej 2 szklankami wrzącej wody i dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj syrop: w garnku zagotuj 3 szklanki wody i dodaj oba rodzaje cukru. Wymieszaj całość, aż cukier się dokładnie rozpuści.
- Gdy obie mieszanki ostygną, wymieszaj je ze sobą i przelej do słoja.
- Dodaj spirytus i odstaw w ciepłe miejsce na 2 tygodnie.
- Taka nalewka z kawy rozpuszczalnej może być dodatkiem do deserów np. tiramisu.
Przepis na nalewkę kawową na wódce
Składniki:
- 8 łyżek kawy ziarnistej,
- 1 l wódki,
- szklanka cukru.
Sposób przygotowania:
- Ziarna kawy zalej wódką. Dodaj cukier i wymieszaj.
- Odstaw w ciepłe miejsce do momentu, aż ziarenka kawy opadną na dół (zajmie to około 2 tygodni).
- Po tym czasie przefiltruj nalewkę przez sitko i rozlej do butelek.
- Nalewka z kawy na wódce od razu nadaje się do spożycia.
Reklama
Więcej przepisów na nalewki:
Reklama
Reklama
Reklama