Reklama

Nalewka z kawy może być przygotowana zarówno z kawy ziarnistej, jak i rozpuszczalnej. Aby podkreślić jej wyjątkowy smak, warto dodać przyprawy: laskę wanilii, cynamon lub goździki.

Reklama

Nalewkę z kawy możesz dosłodzić miodem lub cukrem - przygotować ją na bazie samej wódki lub mieszanki spirytusu z wodą.

Spis treści:

  1. Nalewka z kawy ziarnistej na spirytusie
  2. Nalewka z kawy rozpuszczalnej
  3. Nalewka z kawy na wódce

Przepis na nalewkę z kawy na spirytusie

Składniki:

  • 8 łyżek kawy ziarnistej,
  • 1 szklanka wody,
  • pół szklanki miodu,
  • 1 litr spirytusu,
  • laska wanilii.

Sposób przygotowania:

  1. Ziarenka kawy razem z przekrojoną wzdłuż laską wanilii przełóż do słoja. Zalej spirytusem i odstaw na 2 tygodnie w ciepłe miejsce.
  2. Po tym czasie przygotuj syrop. W garnku zagotuj wodę i dodaj miód. Dokładnie wymieszaj, aż całość się rozpuści. Odstaw do wystudzenia.
  3. Wodę z miodem przelej do słoja. Odstaw na kolejne 2 tygodnie. Po tym czasie przefiltruj przez sitko wyłożone gazą i rozlej do mniejszych butelek.
  4. Nalewka z kawy ziarnistej na spirytusie powinna leżakować około 2 miesiące.

Przepis na nalewkę z kawy rozpuszczalnej

Składniki:

  • 15 łyżek kawy rozpuszczalnej,
  • 500 ml spirytusu,
  • 3 szklanki wody,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1 laska cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Kawę rozpuszczalną zalej 2 szklankami wrzącej wody i dokładnie wymieszaj.
  2. Przygotuj syrop: w garnku zagotuj 3 szklanki wody i dodaj oba rodzaje cukru. Wymieszaj całość, aż cukier się dokładnie rozpuści.
  3. Gdy obie mieszanki ostygną, wymieszaj je ze sobą i przelej do słoja.
  4. Dodaj spirytus i odstaw w ciepłe miejsce na 2 tygodnie.
  5. Taka nalewka z kawy rozpuszczalnej może być dodatkiem do deserów np. tiramisu.

Przepis na nalewkę kawową na wódce

Składniki:

  • 8 łyżek kawy ziarnistej,
  • 1 l wódki,
  • szklanka cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Ziarna kawy zalej wódką. Dodaj cukier i wymieszaj.
  2. Odstaw w ciepłe miejsce do momentu, aż ziarenka kawy opadną na dół (zajmie to około 2 tygodni).
  3. Po tym czasie przefiltruj nalewkę przez sitko i rozlej do butelek.
  4. Nalewka z kawy na wódce od razu nadaje się do spożycia.
Reklama

Więcej przepisów na nalewki:

Reklama
Reklama
Reklama