Pochodzenie herbaty – jak wpływa na smak?

herbata fot. Fotolia
Jakim smakiem charakteryzuje się herbata chińska, a jakim japońska czy tajlandzka? Od czego zależy smak herbaty uprawianej w Indiach?
/ 09.08.2016 10:11
herbata fot. Fotolia

Temperatura powietrza, wilgotność, ciśnienie, ilość światła słonecznego i liczba dni deszczowych mają ogromny wpływ na właściwości zdrowotne i walory smakowe herbaty. Najczęściej jednak krzewy herbaciane rosną w tych szerokościach geograficznych, w których panuje wilgotny i gorący klimat.

Herbaciana mapa świata

Herbaty pół-fermentowane są produkowane w:

  • Chinach (Pu-erh, Oolong),
  • Malezji (Oolong),
  • Tajwanie (Formosa Oolong),
  • Tajlandii (Oolong).

Chińskie odmiany mają bardzo ostry i wyraźny, słodko-kwaśny posmak, natomiast jej malezyjskie, tajwańskie i tajlandzkie odpowiedniki, mają mocno kwiatową nutę i są łagodniejsze.

Herbatę zieloną uprawia się w:

  • Chinach (75% światowej produkcji),
  • Tajwanie,
  • Tajlandii,
  • Malezji,
  • Japonii (ok. 15% światowej produkcji).

Chińskie herbaty zielone, w porównaniu do swoich odpowiedników z Japonii, Tajlandii czy Tajwanu, są bardziej cierpkie, mają intensywniejszy aromat i swoistą goryczkę, dlatego bardzo ważne jest parzenie ich nie dłużej niż 3 minuty. Inaczej gorycz staje się tak intensywna, że napar przestaje nam smakować. Japońskie herbaty mają bardzo wyrazisty kolor i orzechowy posmak. Krzewy często są przykrywane na noc, żeby liście zachowywały więcej chlorofilu

Herbaty czarne uprawiane są w:

  • Indiach – prowincje Assam, Darjeeling, Sikkim, Nilgiri, Terrai,
  • Chinach – prowincje Fujian, Yunnan, Sichuan, Guangdong oraz wyspa Hainan,
  • Nepalu na stokach Himalajów,
  • Kenii – regiony usytuowane na wzgórzach naokoło Mount Kenya,
  • na Sri Lance (stara nazwa „Ceylon”) – regiony Uva, Dimbula,  Nuwara Eliya, Uda Pusselawa,
  • na wyspach Jawa i Sumatra.

Jaki związek ma smak naparu z miejscem uprawy krzewu herbacianego?

Jak wiemy, w różnych zakątkach świata możemy spotkać odmienne gatunki herbat, których zbiory mogą przebiegać w zupełnie inny sposób i mieć miejsce podczas innych pór roku. Przypatrzmy się więc, czym charakteryzują się gatunki herbat z poszczególnych części świata.

Herbaty uprawiane w Indiach:

  • Assam – mocna, pełna smaku herbata, charakteryzująca się miodowym lub lekko „słodowym” aromatem  
  • Darjeeling – odmianę tę pozyskuje się partiami, zbiory dzieląc na cztery etapy, herbata pozyskana z każdego z nich charakteryzuje się zupełnie innym smakiem i aromatem:
  • pierwszy zbiór (First Flush) – marzec-kwiecień – napar o świeżym i kwiatowym smaku,
  • in-between – kwiecień – połowa maja – kwiatowy  smak,
  • drugi zbiór (Second Flush) – maj – początek czerwca –  herbata bardzo aromatyczna, 
  • autumnal (jesienny) – zbiór w okresie przedzimowym – czysty, wytrawny smak.

Herbaty uprawiane w Nepalu - mają bardzo aromatyczny, lekko pikantny smak, podobny do herbat typu Darjeeling.

Herbaty uprawiane na Sri Lance – mają pełny, mocny i świeży aromat.

Herbaty uprawiane w Chinach są bardzo różne smakowo. Prawie zawsze posiadają jednak cierpką, słodko-kwaśną nutę i są bardzo mocne.

Herbaty uprawiane w Kenii mają świeży kwiatowy smak, są podobne do herbat z Assamu.

Jak zaparzyć idealną herbatę?Jaka woda jest najlepsza do parzenia herbaty?Przepis na jabłkową herbatę

Autor: Julia Popcowa – miłośniczka i kiperka herbat, od lat zajmuje się tematyką herbacianą. Przez 16 lat współwłaścicielka sieci sklepów herbacianych, autorka wielu artykułów w prasie branżowej i kobiecej na temat tradycji herbacianych, właściwości herbat, metod ich parzenia i podawania. Od 2014 roku współpracuje z marką Ahmad Tea London w charakterze eksperta. 

Redakcja poleca

REKLAMA