Temperatura powietrza, wilgotność, ciśnienie, ilość światła słonecznego i liczba dni deszczowych mają ogromny wpływ na właściwości zdrowotne i walory smakowe herbaty. Najczęściej jednak krzewy herbaciane rosną w tych szerokościach geograficznych, w których panuje wilgotny i gorący klimat.
Herbaciana mapa świata
Herbaty pół-fermentowane są produkowane w:
- Chinach (Pu-erh, Oolong),
- Malezji (Oolong),
- Tajwanie (Formosa Oolong),
- Tajlandii (Oolong).
Chińskie odmiany mają bardzo ostry i wyraźny, słodko-kwaśny posmak, natomiast jej malezyjskie, tajwańskie i tajlandzkie odpowiedniki, mają mocno kwiatową nutę i są łagodniejsze.
Herbatę zieloną uprawia się w:
- Chinach (75% światowej produkcji),
- Tajwanie,
- Tajlandii,
- Malezji,
- Japonii (ok. 15% światowej produkcji).
Chińskie herbaty zielone, w porównaniu do swoich odpowiedników z Japonii, Tajlandii czy Tajwanu, są bardziej cierpkie, mają intensywniejszy aromat i swoistą goryczkę, dlatego bardzo ważne jest parzenie ich nie dłużej niż 3 minuty. Inaczej gorycz staje się tak intensywna, że napar przestaje nam smakować. Japońskie herbaty mają bardzo wyrazisty kolor i orzechowy posmak. Krzewy często są przykrywane na noc, żeby liście zachowywały więcej chlorofilu
Herbaty czarne uprawiane są w:
- Indiach – prowincje Assam, Darjeeling, Sikkim, Nilgiri, Terrai,
- Chinach – prowincje Fujian, Yunnan, Sichuan, Guangdong oraz wyspa Hainan,
- Nepalu na stokach Himalajów,
- Kenii – regiony usytuowane na wzgórzach naokoło Mount Kenya,
- na Sri Lance (stara nazwa „Ceylon”) – regiony Uva, Dimbula, Nuwara Eliya, Uda Pusselawa,
- na wyspach Jawa i Sumatra.
Jaki związek ma smak naparu z miejscem uprawy krzewu herbacianego?
Jak wiemy, w różnych zakątkach świata możemy spotkać odmienne gatunki herbat, których zbiory mogą przebiegać w zupełnie inny sposób i mieć miejsce podczas innych pór roku. Przypatrzmy się więc, czym charakteryzują się gatunki herbat z poszczególnych części świata.
Herbaty uprawiane w Indiach:
- Assam – mocna, pełna smaku herbata, charakteryzująca się miodowym lub lekko „słodowym” aromatem
- Darjeeling – odmianę tę pozyskuje się partiami, zbiory dzieląc na cztery etapy, herbata pozyskana z każdego z nich charakteryzuje się zupełnie innym smakiem i aromatem:
- pierwszy zbiór (First Flush) – marzec-kwiecień – napar o świeżym i kwiatowym smaku,
- in-between – kwiecień – połowa maja – kwiatowy smak,
- drugi zbiór (Second Flush) – maj – początek czerwca – herbata bardzo aromatyczna,
- autumnal (jesienny) – zbiór w okresie przedzimowym – czysty, wytrawny smak.
Herbaty uprawiane w Nepalu - mają bardzo aromatyczny, lekko pikantny smak, podobny do herbat typu Darjeeling.
Herbaty uprawiane na Sri Lance – mają pełny, mocny i świeży aromat.
Herbaty uprawiane w Chinach są bardzo różne smakowo. Prawie zawsze posiadają jednak cierpką, słodko-kwaśną nutę i są bardzo mocne.
Herbaty uprawiane w Kenii mają świeży kwiatowy smak, są podobne do herbat z Assamu.
Jak zaparzyć idealną herbatę?Jaka woda jest najlepsza do parzenia herbaty?Przepis na jabłkową herbatę
Autor: Julia Popcowa – miłośniczka i kiperka herbat, od lat zajmuje się tematyką herbacianą. Przez 16 lat współwłaścicielka sieci sklepów herbacianych, autorka wielu artykułów w prasie branżowej i kobiecej na temat tradycji herbacianych, właściwości herbat, metod ich parzenia i podawania. Od 2014 roku współpracuje z marką Ahmad Tea London w charakterze eksperta.