Nalewka gorzka żołądkowa – przepis

Nalewki na spirytusie fot. Adobe Stock
Pita z umiarem nalewka gorzka żołądkowa wspomaga leczenie bólu żołądka, wzmacnia apetyt i pobudza pracę wątroby. Sprawdź, jak ją zrobić!
/ 02.07.2018 15:54
Nalewki na spirytusie fot. Adobe Stock

Jak działa nalewka gorzka żołądkowa?

Nalewka gorzka żołądkowa to nalewka zwalczająca dolegliwości gastryczne, skuteczna na bóle żołądkowe, lecząca osłabienia przewodu pokarmowego, dobra na niestrawność, wzmacniająca apetyt, pobudzająca pracę wątroby, zwiększająca wydzielanie żółci.

Zobacz też: Jak przygotować nalewkę z aloesu?

Nalewka gorzka żołądkowa – przepis

Składniki: 100 gram ciemnego cukru, 100 gram spirytusu 96%, 10 gram imbiru, 10 gram zmielonego cynamonu, 30 gram goździków, 10 gram zmielonego kminku, 10 gram posiekanej skórki pomarańczowej.

Zioła i skórka pomarańczy powinny być starannie rozgniecione lub zmielone i zmieszane ze sobą w szklanym słoju. Następnie należy dodać cukier i wlać spirytus. Słój dokładnie zamykamy, zapobiegając wietrzeniu alkoholu, po czym odstawiamy na 3 tygodnie w ciepłym miejscu, codziennie potrząsając naczyniem dwukrotnie aż do piątego dnia przed upływem tych 3 tygodni.

Po upływie trzech tygodni nalewkę przecedzamy przez szmatkę bawełnianą lub specjalną bibułkę filtracyjną i rozlewamy do butelek. Dokładnie je zamykamy, korkując i najlepiej jeszcze jest ją zalakować, po czym na dwa miesiące odstawiamy w chłodne, zaciemnione miejsce, najlepiej do piwnicy.

Zobacz też: Jak przygotować nalewkę z aronii?

Źródło: wydawnictwo PRINTEX.

Redakcja poleca

REKLAMA