Likier z kukułek na wódce - prosty przepis

Słodki i świąteczny likier z kukułek wykonasz na wódce lub na spirytusie. Likier kukułkowy na spirytusie będzie mocniejszy i gęstszy.
Edyta Liebert / 02.12.2020 08:31
DRUKUJ PRZEPIS
Likier z kukułek na wódce - prosty przepis fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 50 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 400 ml mleka skondensowanego niesłodzonego,
  • 300 g kukułek,
  • 300 ml wódki.
Przygotowanie:
Likier z kukułek rozgrzewa w zimowe, chłodne dni. Jest słodki intensywny - łączy w sobie smak kakao i cukru i w zupełności wystarcza kilka łyków, by poczuć magiczny smak. 
 
  1. Kukułki potłucz tłuczkiem na mniejsze kawałki, wsyp do garnka z grubym dnem. Dodaj mleko skondensowane.
  2. Kukułki z mlekiem skondensowanym podgrzewaj na małym ogniu kilkanaście minut, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukierków i połączenia z mlekiem. Ostudź.
  3. Do kukułek wlej wódkę i wymieszaj. Następnie przelej do zamkniętej butelki i trzymaj w chłodnym, ciemnym miejscu lub w lodówce. Warto przed spożyciem wstrząsnąć likier z kukułek.

Przepisy na likiery i nalewki: Babciny przepis na ajerkoniakPyszna nalewka wiśniowa na spirytusieNalewka z orzecha włoskiego

DRUKUJ PRZEPIS