Miodowa kawa z chilli
Jeśli mamy ochotę na słodki, rozgrzewający napój, dobrym pomysłem będzie miodowa kawa z chilli. Najpierw przygotowujemy smakowitą piankę. Do dzbanka wlewamy mleko, dodajemy łyżkę miodu i sok z cytryny. Całość podgrzewamy, uważając, żeby nie doprowadzić do wrzenia. W trakcie podgrzewania ubijamy, aż powstanie pianka. Zaparzoną kawę wlewamy do filiżanek, nakładamy piankę i posypujemy ją chilli. Szczyptę chilli można też dodać do samej kawy jeszcze przed ozdobieniem jej pianką.
Zobacz także: Jak przygotować kawę po turecku?
Kawa z chilli i czekoladą
Jest to inna wersja rozgrzewającej kawy z chilli, robimy ją, używając świeżej papryczki. Kawę zaparzamy, wkładając do niej jedną papryczkę chilli „ptasie oko”. Ścieramy jedną lub dwie kostki czekolady, wsypujemy ją do filiżanki i powoli wlewamy kawę. Zamiast startej czekolady możemy użyć kakao. Słodzimy do smaku.
Kawa z likierem
Idealna na zimowe popołudnia jest kawa z dodatkiem odrobiny alkoholu. Taka kawa rozgrzewa podwójnie. Wspaniale smakuje kawa z likierem migdałowym. Potrzebne nam będzie 200ml likieru migdałowego, 200ml mleka, torebka cukru waniliowego, 40g cukru, łyżeczka kakao w proszku. Cukier waniliowy, likier, cukier oraz 100 ml mleka lekko podgrzewamy, po czym przelewamy do trzech wysokich szklanek. Do każdej wlewamy zaparzoną wcześniej kawę. Pozostałą część mleka podgrzewamy, miksujemy tak, by się spieniło, dolewamy do kawy. Wierzch posypujemy odrobiną kakao.
Polecamy: Wigilijny krem cytrynowy i pomarańczowy
Grzaniec kawowy
Jeśli mamy ochotę na mocno rozgrzewający napój, najlepszy będzie kawowy grzaniec. Poza świeżo parzoną kawą będziemy potrzebować 40 ml koniaku, laskę cynamonu, kilka goździków i mandarynkę. Mandarynkę musimy najpierw sparzyć, a następnie przekroić na pół. Odkrajamy plasterek, a z reszty wyciskamy sok. Kawę wlewamy do rondelka, dodajemy cynamon, goździki, sok z mandarynki i koniak. Napój podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Przelewając kawę do filiżanki, powinniśmy użyć sitka. Na koniec dodajemy plasterek mandarynki, posypujemy kawę cynamonem, aby jeszcze wzbogacić jej aromat.
Zobacz także: Rozgrzewające napoje na zimowe dni