Karnawałowe drinki cydrowe

Każda pora roku, każdy sezon ma swoje specjały, którymi można bezkarnie się delektować i które z biegiem czasu naturalnie wrastają w tradycję. Biorąc pod uwagę, że jest zima i jesteśmy w okresie karnawału, proponujemy dziś smak doskonale znany na Wyspach Brytyjskich – cydr.
/ 29.12.2011 13:04

Każda pora roku, każdy sezon ma swoje specjały, którymi można bezkarnie się delektować i które z biegiem czasu naturalnie wrastają w tradycję. Biorąc pod uwagę, że jest zima i jesteśmy w okresie karnawału, proponujemy dziś smak doskonale znany na Wyspach Brytyjskich – cydr.

Czym jest ten napój?

Cydr to napój jabłeczny, który wytwarzany jest w procesie fermentacji moszczu jabłkowego. Najlepsze cydry powstają z tzw. jabłek cydrowych, słodkich i kwaskowatych zarazem.
Poczynając od późnej jesieni przez całą białą zimę jabłkowy cydr staje się wspaniałą bazą do różnego rodzaju drinków i koktajli, które można pić na ciepło lub na zimno. Ogranicza nas jedynie wyobraźnia.

Cydrowy musujący napój świetnie sprawdzi się podczas karnawałowych szaleństw w gronie dobrych znajomych. Podajemy kilka przykładów prostych w przygotowaniu drinków na bazie cydru, które samemu można miksować we własnej kuchni i zaskoczyć gości.

Welcome

Składniki:

  • 20 ml Jagermeister
  • 100 ml Cider Jabłkowy Andrew’s Premium Cider

Wykonanie:

Do wysokiej szklanki wlać 20 ml bittera Jagermeister i dopełnić jabłkowym napojem cydrowym – Andrew’s Premium Cider.
Podawać na zimno.

Strongbow

Składniki:

  • 20 ml Andrew’s Premium Cider
  • 20 ml wódka może być jabłkowa

Wykonanie:

Do szklanki typu short wlać zmieszaną wódkę i Andrew’s Cider.

Clash of Titans

Składniki:

  • 0,5 butelki jasnego piwa
  • 0,5 butelki Andrew’s Cider

Wykonanie:

W dużym dzbanie zmieszać w proporcji pół na pół piwo butelkowane oraz cider jabłkowy. Przygotowaną mieszankę podawać w wysokich szklankach.

Perry

Składniki:

  • 1 Maglowana Gruszka
  • 1 łyżeczka płaska cukru trzcinowego
  • 150 ml cydru gruszkowego do dopełnienia

Wykonanie:

Do kieliszka typu Martini włożyć maglowaną jedną gruszkę i zasypać ją jedną łyżeczką brązowego cukru trzcinowego. Całość dopełnić gruszkowym napojem cydrowym.

Redakcja poleca

REKLAMA