Każda pora roku, każdy sezon ma swoje specjały, którymi można bezkarnie się delektować i które z biegiem czasu naturalnie wrastają w tradycję. Biorąc pod uwagę, że jest zima i jesteśmy w okresie karnawału, proponujemy dziś smak doskonale znany na Wyspach Brytyjskich – cydr.
Czym jest ten napój?
Cydr to napój jabłeczny, który wytwarzany jest w procesie fermentacji moszczu jabłkowego. Najlepsze cydry powstają z tzw. jabłek cydrowych, słodkich i kwaskowatych zarazem.
Poczynając od późnej jesieni przez całą białą zimę jabłkowy cydr staje się wspaniałą bazą do różnego rodzaju drinków i koktajli, które można pić na ciepło lub na zimno. Ogranicza nas jedynie wyobraźnia.
Cydrowy musujący napój świetnie sprawdzi się podczas karnawałowych szaleństw w gronie dobrych znajomych. Podajemy kilka przykładów prostych w przygotowaniu drinków na bazie cydru, które samemu można miksować we własnej kuchni i zaskoczyć gości.
Welcome
Składniki:
- 20 ml Jagermeister
- 100 ml Cider Jabłkowy Andrew’s Premium Cider
Wykonanie:
Do wysokiej szklanki wlać 20 ml bittera Jagermeister i dopełnić jabłkowym napojem cydrowym – Andrew’s Premium Cider.
Podawać na zimno.
Strongbow
Składniki:
- 20 ml Andrew’s Premium Cider
- 20 ml wódka może być jabłkowa
Wykonanie:
Do szklanki typu short wlać zmieszaną wódkę i Andrew’s Cider.
Clash of Titans
Składniki:
- 0,5 butelki jasnego piwa
- 0,5 butelki Andrew’s Cider
Wykonanie:
W dużym dzbanie zmieszać w proporcji pół na pół piwo butelkowane oraz cider jabłkowy. Przygotowaną mieszankę podawać w wysokich szklankach.
Perry
Składniki:
- 1 Maglowana Gruszka
- 1 łyżeczka płaska cukru trzcinowego
- 150 ml cydru gruszkowego do dopełnienia
Wykonanie:
Do kieliszka typu Martini włożyć maglowaną jedną gruszkę i zasypać ją jedną łyżeczką brązowego cukru trzcinowego. Całość dopełnić gruszkowym napojem cydrowym.