Szampan ma 2 rodzaje: prawdziwy i podrabiany. To oczywiście błąd - "podrabiany szampan" to wino musujące, a prawdziwy szampan to po prostu szampan. Jeśli chodzi o stopień musowania mamy:
- silnie musujący (Grand Mousse) - 4,5 - 5 atm (atm to pozaukładowa jednostka miary ciśnienia),
- średnio musujący (Musseux) - 4,0 - 4,5 atm,
- lekko musujący (Cremant) - 4,0 atm.
Jak otworzyć szampana, żeby nie wystrzelił
- Schłódź dobrze butelkę z szampanem.
- Zdejmij z korka folię i zabezpieczenie metalowe. Pamiętaj, by nie potrząsać butelką - staraj się trzymać ją w miarę nieruchomo.
- Prawą ręką trzymaj butelkę - najlepiej pośrodku, lub bliżej dna - ważne jest jedynie to, by trzymać ją stabilnie.
- Lewą ręką ujmij korek.
- Lewą ręką mocno trzymaj korek, natomiast prawą zacznij obracać w odwrotną do ruchu wskazówek zegara stronę. Rób to powoli. Kilka obrotów butelką wystarczy. Trzymając korek, nie pozwalasz mu wystrzelić ani narobić hałasu.
Jak otworzyć szampana z hukiem
Niemal zupełnie na odwrót: aby korek wystrzelił, oczywiście należy schłodzić szampana, by był tak samo smaczny (chociaż część na pewno się wyleje), dodatkowo warto wstrząsnąć butelką.
Więcej: Drinki na bazie szampanaSylwestrowe koktajle z szampanemDrinki na bazie rumu