Jak otworzyć szampana fot. Adobe Stock

Jak otworzyć szampana - kilka sposobów

Otwieranie szampana z hukiem lub przeciwnie, po cichu, musi poprzedzić schłodzenie butelki. Butelka szampana jest wykonana z grubszego szkła, niż butelki innych win. Dodatkowo ma bardzo wklęsłe dno. Wszystko po to, by wytrzymać ciśnienie gazu rzędu 6 atmosfer.
Edyta Liebert / 28.12.2020 07:14
Jak otworzyć szampana fot. Adobe Stock

Szampan ma 2 rodzaje: prawdziwy i podrabiany. To oczywiście błąd - "podrabiany szampan" to wino musujące, a prawdziwy szampan to po prostu szampan. Jeśli chodzi o stopień musowania mamy:

  • silnie musujący (Grand Mousse) - 4,5 - 5 atm (atm to pozaukładowa jednostka miary ciśnienia),
  • średnio musujący (Musseux) - 4,0 - 4,5 atm,
  • lekko musujący (Cremant) - 4,0 atm.

Jak otworzyć szampana, żeby nie wystrzelił

  1. Schłódź dobrze butelkę z szampanem.
  2. Zdejmij z korka folię i zabezpieczenie metalowe. Pamiętaj, by nie potrząsać butelką - staraj się trzymać ją w miarę nieruchomo.
  3. Prawą ręką trzymaj butelkę - najlepiej pośrodku, lub bliżej dna - ważne jest jedynie to, by trzymać ją stabilnie.
  4. Lewą ręką ujmij korek.
  5. Lewą ręką mocno trzymaj korek, natomiast prawą zacznij obracać w odwrotną do ruchu wskazówek zegara stronę. Rób to powoli. Kilka obrotów butelką wystarczy. Trzymając korek, nie pozwalasz mu wystrzelić ani narobić hałasu.

Jak otworzyć szampana z hukiem

Niemal zupełnie na odwrót: aby korek wystrzelił, oczywiście należy schłodzić szampana, by był tak samo smaczny (chociaż część na pewno się wyleje), dodatkowo warto wstrząsnąć butelką. 

Więcej: Drinki na bazie szampanaSylwestrowe koktajle z szampanemDrinki na bazie rumu