Herbata – jak ją przechowywać

herbata fot. Fotolia
Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie, a mimo to nie każdy wie, jak prawidłowo ją przechowywać, by długo cieszyć się jej świeżością, wyrafinowanym smakiem, a także niezwykłym aromatem!
/ 08.08.2016 15:12
herbata fot. Fotolia

W jakim naczyniu najlepiej przechowywać herbatę?

Herbata jest jednym z najlepszym absorbentów (dobrze wchłania inne zapachy), dlatego w szczególny sposób powinniśmy zadbać o jej odpowiednie przechowywanie. Herbatę powinno się trzymać w szczelnie zamkniętym, nieprzezroczystym pojemniku. Takie naczynie chroni ją przed promieniami słonecznymi, które mają na nią szkodliwy wpływ. Naczynie może być porcelanowe, kartonowe, papierowe, blaszane lub drewniane.

Niedopuszczalne jest przechowywanie herbaty obok aromatycznej kawy lub intensywnie pachnących przypraw. Ważne jest również, aby poszczególne gatunki herbaty przechowywać w oddzielnych pojemnikach, szczególnie te o różnym aromacie.

Jak dbać o pojemnik?

Do mycia plastikowego, szklanego czy porcelanowego pojemnika, w którym przechowujemy herbatę, nie używamy środków chemicznych, tylko ciepłą wodę. Ważne, aby po myciu dokładnie wytrzeć lub wysuszyć pojemnik. Jeśli tego nie zrobimy, do herbaty może dostać się wilgoć, przez którą straci ona swoje walory.

Warto pamiętać, że pojemnika drewnianego nie powinno się myć, ale za to systematycznie czyścić szczoteczką na sucho.

Czy herbata ma datę ważności?

Herbata ma bardzo długi, 24-miesięczny okres przydatności do spożycia, o ile jest przechowywana w odpowiedni sposób. Z czasem jednak traci swój aromat i walory smakowe, jednak nigdy nie staje się szkodliwa dla zdrowia. Warto jednak wspomnieć, że niektóre gatunki pół-fermentowane sezonuje się przez kilka lub kilkanaście lat w specjalnych skrzynkach, by z każdym rokiem nabierały dodatkowych właściwości i wzmacniały swoje pozytywne oddziaływanie na organizm ludzki. Ich cena rośnie oczywiście wraz z wiekiem.

Jak zaparzyć idealną herbatę?
Jaka woda jest najlepsza do parzenia herbaty?
Przepis na jabłkową herbatę

Autor: Julia Popcowa – miłośniczka i kiperka herbat, od lat zajmuje się tematyką herbacianą. Przez 16 lat współwłaścicielka sieci sklepów herbacianych, autorka wielu artykułów w prasie branżowej i kobiecej na temat tradycji herbacianych, właściwości herbat, metod ich parzenia i podawania. Od 2014 roku współpracuje z marką Ahmad Tea London w charakterze eksperta. 

Redakcja poleca

REKLAMA