Orzeźwiający napój z kwiatów czarnego bzu nazywany jest szampanem, ponieważ podczas fermentacji wydziela się gaz, a zatem charakterystyczne dla trunków musujących „bąbelki”. Możesz przygotować ją w wersji alkoholowej i bez, dzięki czemu jest to napój uniwersalny i świetnie sprawdzi się podczas upałów.
Spis treści:
- Jak wybrać kwiaty czarnego bzu do szampana?
- Szampan z kwiatów czarnego bzu
- Bezalkoholowy szampan z kwiatów czarnego bzu
Jak wybrać kwiaty czarnego bzu do szampana?
Podczas przygotowywania tego pysznego trunku bardzo ważny jest wybór odpowiednich kwiatów. Przede wszystkim muszą być w pełni otwarte - ani za młode, ani przekwitłe czy zbrązowiałe. Dodatkowo zwróć uwagę, czy posiadają spore ilości złotego pyłu, bo to w nim znajdują się tzw. dzikie drożdże, które odpowiadają za efekt musujący.
Pamiętaj też, aby kwiaty zbierać w miejscach osłoniętych od głównych dróg. Przed przygotowaniem szampana nie będziesz ich myć, dlatego ważne, aby nie miały na sobie zanieczyszczeń. Dobrze jest też zbierać je podczas suchych i słonecznych dni, ponieważ wtedy kwiaty są najlepiej rozwinięte.
Czarny bez rośnie dziko w zasadzie wszędzie. Znajdziesz go w lesie, na łąkach i nieużytkach. Kwiaty zbieraj razem z gałązkami, obcinając je bardzo ostrym sekatorem, aby nie uszkodzić przy tym pozostałych pędów.
fot. Szampan z kwiatów czarnego bzu/iStock, VICUSCHKA
Szampan z kwiatów czarnego bzu: przepis
Przepis na szampan z kwiatów czarnego bzu jest bardzo prosty i tak naprawdę wystarczą dwa dni leżakowania, aby całość była gotowa. Oczywiście im dłużej będziesz przechowywać trunek, tym mocniejszy będzie.
Składniki:
- 20 baldachów kwiatowych,
- 1,5 litra wody,
- 150 g drobnego cukru,
- cytryna,
- łyżeczka kwasku cytrynowego.
Sposób przygotowania:
- Baldachy kwiatowe rozłóż na ręczniku papierowym i zostaw w ciepłym, ale nie bardzo nasłonecznionym miejscu.
- Poczekaj, aż ewentualne żyjątka uciekną. Nie opłukuj kwiatów - to bardzo ważne.
- Następnie oddziel kwiaty od pędów i gałązek przy pomocy ostrych nożyczek lub sekatorka.
- Cytrynę dokładnie wyszoruj albo wyparz wrzątkiem. Obierz z niej skórkę (przyda się później) oraz wyciśnij tyle soku, ile zdołasz.
- W rondelku umieść wodę i zagotuj. Kiedy zacznie wrzeć, dodaj cukier i mieszaj do momentu, aż cały się rozpuści.
- Odstaw wodę z ognia i lekko wystudź. Kiedy już nie będzie gorąca, dodaj sok z cytryny, skórkę oraz kwasek. Wymieszaj.
- W słoiku lub butelkach umieść kwiaty czarnego bzu i zalej je wystudzoną, ale nie do końca zimną mieszanką. Nie lej "pod korek", aby umożliwić zbieranie się gazu z fermentacji.
- Od razu zakręć i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 36-48 godzin. 2-3 razy dziennie lekko potrząśnij naczyniem, aby na powierzchni nie zebrała się pleśń.
- Kiedy trunek zacznie wydzielać gaz, przefiltruj szampana (przez gazę lub filtry do kawy) i rozlej do docelowych butelek. Odstaw jeszcze na 2-3 dni lub wypij od razu.
- Im dłużej szampan będzie leżakował, tym mocniejszy się stanie.
fot. Szampan z kwiatów czarnego bzu/Adobe Stock, Image Professionals GmbH
Bezalkoholowy szampan z kwiatów czarnego bzu
Zamiast szampana możesz stworzyć wersję bezalkoholową, czyli pyszną, musującą lemoniadę. To idealny pomysł na drinka na lato, który będzie idealny zarówno dla dużych, jak i małych. Składniki oraz cały proces jest dokładnie taki sam. Różnice są tylko dwie:
- po wymieszaniu wszystkich składników odstaw całość jedynie na 24-36 godzin, również potrząsając lekko naczyniem 2 lub 3 razy.
- po przefiltrowaniu szampana i przelaniu go do butelek od razu przełóż go do lodówki, aby zatrzymać proces fermentacji. W ten sposób powstanie bezalkoholowa wersja szampana.
Czytaj także:
Nalewka z kwiatów czarnego bzu
Syrop z kwiatów czarnego bzu
Przepis na sok z czarnego bzu