Reklama
Czas przygotowania: 30 min
Ilość porcji: 8
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • mostek cielęcy (ok. 1,5 kg)
  • 15 dag mielonego mięsa z indyka
  • 3 kromki chleba tostowego
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 1/2 szklanki białego wina
  • duża marchewka
  • 15 dag mrożonej fasolki szparagowej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sok z cytryny
  • tymianek
  • sól, pieprz
Reklama
Przygotowanie:
  1. Mostek cielęcy umyj, osusz, rozłóż na desce. Wyluzuj kości, nie dziurawiąc mięsa. Płat mięsa skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem oraz sporą ilością tymianku. Odstaw do lodówki na 30 minut.
  2. Chleb namocz w śmietanie, odciśnij, rozetrzyj z łyżką miękkiego masła. Dodaj mielone mięso, posiekaną natkę i jajka. Farsz dopraw do smaku solą, pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
  3. Obraną marchew pokrój w długie słupki. Razem z fasolką obgotuj około 7 minut w osolonej wodzie, osącz. Płat mięsa rozłóż, posmaruj połową farszu, ułóż obgotowane warzywa, przykryj pozostałym farszem. Zwiń, zepnij wykałaczkami lub zaszyj.
  4. Na patelni rozgrzej łyżkę masła, obsmaż roladę na złoto ze wszystkich stron. Przełóż do brytfanki, obłóż resztą masła, podlej winem. Piecz około godziny w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni, często polewając wytworzonym sosem.
Reklama
Reklama
Reklama