Reklama
Czas przygotowania: 60 min
Ilość porcji: 3
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 3 gotowe tortille
  • pół niewielkiej kapusty pekińskiej
  • 2 pomidory
  • 2 ogórki
  • czerwona papryka
  • 40 dag piersi kurczaka
  • przyprawa kebab-gyros
  • pieprz
  • sól
  • papryka słodka
  • oliwa
Reklama

Sos czosnkowy:

  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie

Sos vinegrette:

  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • cukier
Przygotowanie:

Tortilla z kurczakiem - sprawdzony przepis:

  1. Pierś kurczaka pokrój w kostkę, posyp pieprzem, solą, słodką papryką i przyprawą do gyrosa (ilość według uznania).
  2. Mięso polej oliwą i odstaw do lodówki na 1-2 godziny.
  3. Po upływie wyznaczonego czasu usmaż mięso - nie dodawaj tłuszczu, wystarczy oliwa z marynaty.
  4. Przygotuj sos czosnkowy - wymieszaj jogurt z majonezem, przeciśnij 3 ząbki czosnku przez praskę i dodaj do sosu.
  5. Przypraw sos wg uznania, dokładnie wymieszaj.
  6. Kapustę pekińską, pomidory, paprykę i ogórki pokrój.
  7. Składniki na sos vinegrette wymieszaj z przeciśniętymi przez praskę 2 ząbkami czosnku.
  8. Vinegrette wymieszaj z kapustą pekińską, pomidorami, papryką i ogórkami.
  9. Tortillę podgrzej (w piekarniku lub na patelni). Posmaruj sosem czosnkowym, nałóż mięso i warzywa.
  10. Zawiń. Najlepiej podawać ciepłe!
Reklama

Sprawdź inne przepisy na tortillę:

Mini tortilla z kurczakiem

Hiszpańska tortilla - przepis
Wrap z dynią i mielonym mięsem

Reklama
Reklama
Reklama