Reklama

Dim sum to chińskie pierożki przygotowywane na parze z cieniutkiego ciasta z mąki pszennej i aromatycznego nadzienia - mięsnego, wegetariańskiego lub z owoców morza, najczęściej krewetek lub kalmarów.

Reklama

Do przygotowania dim sum potrzebny jest specjalny bambusowy koszyczek, który należy ustawić na garnku z wrzącą wodą.

Spis treści:

  1. Dim sum - przepis na ciasto
  2. Dim sum z mięsem
  3. Dim sum wegetariańskie
  4. Sos do dim sum

Przepis na ciasto do dim sum

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • szklanka ciepłej wody,
  • łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiej mąkę. Dodaj wodę, sól i zagnieć elastyczne ciasto. Wyrabiaj je przez mniej więcej 5 minut.
  2. Ciasto na dim sum odstaw na 30 minut nakryte ściereczką.

Przepis na dim sum z mięsem

Składniki na farsz:

  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 200 g mięsa mielonego drobiowego,
  • 1 cebula dymka,
  • 1 marchewka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cm imbiru,
  • 3 łyżeczki oleju sezamowego,
  • 4 łyżki sosu sojowego.

Sposób przygotowania:

  1. Dymki drobno posiekaj, marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Na patelni rozgrzej olej sezamowy i dodaj mięso. Dopraw solą i pieprzem i smaż przez 3 minuty. Dodaj marchew, dymkę, czosnek i sos sojowy. Smaż 5 minut, często mieszając. Odstaw do ostygnięcia.
  3. Ciasto bardzo cienko rozwałkuj. Szklanką wycinaj kółka. Na środku każdego placka nałóż odrobinę farszu i zlepiaj brzegi.
  4. Pierożki dim sum umieść w koszyczku bambusowym i gotuj nad wrzącą wodą przez 15 minut.

Przepis na dim sum wegetariańskie

Składniki na farsz:

  • kostka tofu,
  • 2 cebule dymki (biała i zielona część),
  • 3 cm imbiru,
  • pęczek świeżej kolendry,
  • 1 batat,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka oleju sezamowego,
  • świeża kolendra do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Batata obierz, pokrój w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie. Przełóż do miski i rozgnieć widelcem.
  2. Tofu odsącz z nadmiaru wody w ręczniki papierowe, również rozdrobnij widelcem i dodaj do batata.
  3. Na patelni rozgrzej olej sezamowy i podsmaż cebulę, czosnek i imbir. Przełóż do miski i dodaj posiekaną zieloną część dymki i sos sojowy.
  4. Ciasto cienko rozwałkuj i szklanką powykrawaj kółka. Na środku każdego placka nałóż odrobinę farszu i zlepiaj brzegi.
  5. Pierożki dim sum gotuj w koszyczku bambusowym przez 15 minut.
  6. Podawaj posypane świeżą kolendrą.
fot. Adobe Stock

Przepis na sos do dim sum

Dim sum możesz podawać po prostu z sosem sojowym albo przygotować jeszcze bardziej aromatyczną propozycję.

Składniki:

  • 100 ml sosu sojowego,
  • 3 łyżki octu ryżowego,
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 papryczki chili,
  • 1 łyżka tartego imbiru,
  • świeży sezam (do podania).

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą w misce.
  2. Odstaw sos do dim sum na 30 minut do lodówki.
Reklama

Więcej przepisów na azjatyckie dania:

Reklama
Reklama
Reklama