Babka piaskowa z ajerkoniakiem - przepis
Z rodzynkami, kolorowym lukrem, kandyzowanymi owocami i orzechami, babka piaskowa z ajerkoniakiem to królowa wielkanocnych stołów!

- Karolina Mazowiecka
Opublikowano: 21.03.2013, 05:57
Reklama
Ilość kalorii: 310
Czas przygotowania: 70 min
Ilość porcji: 8
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- 4 jajka
- szklanka cukru
- szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 dag margaryny
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 100 ml ajerkoniaku
- 3 łyżki drobnych rodzynek
- margaryna i mąka ziemniaczana do formy
- kolorowy lukier
- owoce i orzechy do dekoracji
Reklama
Przygotowanie:
- Margarynę roztop w rondelku, a następnie odstaw do ostudzenia. Jajka umyj, wbij do miski, wsyp cukier, utrzyj na puch mikserem elektrycznym. Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Nie przerywając miksowania, stopniowo dodaj mąki do ubitych jajek. Wlej ostudzoną margarynę, ajerkoniak oraz aromat waniliowy. Wsyp sparzone i osuszone rodzynki.
- Formę na babę wysmaruj margaryną i oprósz mąką ziemniaczaną. Wlej ciasto. Piecz ok. 50 min w temperaturze 180 stopni. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Babkę lekko przestudź w formie, następnie wyjmij z formy i dobrze ostudź.
- Babkę polej kolorowym lukrem (przepisy do wyboru na str. 50), ozdób owocami i orzechami.
Reklama
Zobacz taże inne przepisy na wielkanocną babkę!
Babka cytrynowa
Babka z makiem
Babka orzechowa z lukrem
Babka pomarańczowa
Reklama
Reklama
Reklama