POLECAMY

Zupa ostro-kwaśna z kurczakiem

Szybka do ugotowania chińska zupa z piersią kurczaka.
Zupa ostro-kwaśna z kurczakiem

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule dymki
  • 4 liście kapusty pekińskiej
  • marchewka
  • 2 grzyby mun
  • 2cm imbiru
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • papryczka chili najlepiej tajska
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • łyżka sosu rybnego
  • 100g makaronu sojowego
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka oleju sezamowego
  • opcjonalnie 1/2 limonki

Sposób przygotowania:

Piersi pokroić na paski. Na patelni rozgrzać olej arachidowy i je przesmażyć na złoty kolor. Grzyby mun moczymy w wodzie ok 10 minut, podgotowujemy i szatkujemy na drobne paseczki. Czosnek, cebulki, trawę cytrynową, papryczkę chilli drobno posiekać. Imbir zetrzeć. Marchewkę pokroić w zapałkę, a kapustę pekińską drobno poszarpać. Wszystko wrzucić na patelnię z łyżką oleju i smażyć mieszając przez 2 minuty. Wlać bulion, dodać grzyby mun i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Do bulionu dodać paski kurczaka i gotować 5 minut. Doprawić sosem rybnym, olejem sezamowym i sosem sojowym. Na koniec dodać suchy makaron odczekać na 2 minuty aż zmięknie w zupie. Można jeszcze doprawić sokiem z limonki. Wlać na talerze, posypać posiekaną zieloną częścią dymki.

Autor: Bernika

Zobacz także: Ryż - podstawowy  składnik sushi

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)