Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- 2 łyżki oleju arachidowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule dymki
- 4 liście kapusty pekińskiej
- marchewka
- 2 grzyby mun
- 2cm imbiru
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- papryczka chili najlepiej tajska
- 1,5 l bulionu drobiowego
- łyżka sosu rybnego
- 100g makaronu sojowego
- łyżka sosu sojowego
- łyżka oleju sezamowego
- opcjonalnie 1/2 limonki
Sposób przygotowania:
Piersi pokroić na paski. Na patelni rozgrzać olej arachidowy i je przesmażyć na złoty kolor. Grzyby mun moczymy w wodzie ok 10 minut, podgotowujemy i szatkujemy na drobne paseczki. Czosnek, cebulki, trawę cytrynową, papryczkę chilli drobno posiekać. Imbir zetrzeć. Marchewkę pokroić w zapałkę, a kapustę pekińską drobno poszarpać. Wszystko wrzucić na patelnię z łyżką oleju i smażyć mieszając przez 2 minuty. Wlać bulion, dodać grzyby mun i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Do bulionu dodać paski kurczaka i gotować 5 minut. Doprawić sosem rybnym, olejem sezamowym i sosem sojowym. Na koniec dodać suchy makaron odczekać na 2 minuty aż zmięknie w zupie. Można jeszcze doprawić sokiem z limonki. Wlać na talerze, posypać posiekaną zieloną częścią dymki.
Autor: Bernika
Zobacz także: Ryż - podstawowy składnik sushi