Zdrowe sosy i farsze do wielkanocnych jaj

Zbliżają się Święta Wielkanocne, a Ty nie masz pomysłu jak przełamać monotonię? Nie chcesz już ciężkich farszów i sosów do jajek? Może pora wypróbować coś lżejszego i pełnego witamin? Dziś prezentujemy kilka pomysłów na pyszne i zdrowe pasty i sosy do jajek na wiosenny stół…
/ 27.03.2013 06:05

Zbliżają się Święta Wielkanocne, a Ty nie masz pomysłu jak przełamać monotonię? Nie chcesz już ciężkich farszów i sosów do jajek? Może pora wypróbować coś lżejszego i pełnego witamin? Dziś prezentujemy kilka pomysłów na pyszne i zdrowe pasty i sosy do jajek na wiosenny stół…

Zdrowe sosy i farsze do wielkanocnych jaj

Pasta paprykowa

Potrzebne składniki (na kilka połówek jaj):

  • 1 czerwona papryka,
  • 1 łyżka stołowa przecieru pomidorowego
  • pół cebuli,
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek,
  • chilli, sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Paprykę i cebulę opiekamy w piekarniku przez około 20 min. Po opieczeniu zdejmujemy skórkę z papryki. Paprykę i cebulę zgniatamy widelcem na papkę, dodajemy przecier pomidorowy i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy oliwę z oliwek i przyprawy według gustu i dokładnie mieszamy. Taką pastą nadziewamy połówki jajek na twardo, wierzch można posypać pokruszonym żółtkiem i rzeżuchą.

Pasta z zielonego groszku

Składniki:

  • szklanka mrożonego zielonego groszku (lub konserwowego),
  • pół awokado skropione sokiem z cytryny,
  • szczypiorek,
  • przyprawa typu Vegeta, pieprz.

Sposób przygotowania:

Blanszujemy mrożony groszek (konserwowego nie trzeba). Zgniatamy go widelcem razem z awokado. Siekamy szczypiorek i wsypujemy do masy, przyprawiamy do smaku. Pastą nadziewamy połówki jajek, a każde z nich możemy przyozdobić dłuższymi pędami szczypiorku i ziarnami kolorowego pieprzu.

Pasta a’la metka nowalijkowa

Składniki:

  • kilka rzodkiewek,
  • pół wydrążonego ogórka,
  • szczypiorek,
  • sól i pieprz.
  • serek homogenizowany

Sposób przygotowania:

Rzodkiewki i ogórek kroimy w bardzo drobną kostkę, szczypiorek siekamy równie drobno. Mieszamy je i dodajemy tyle serka homogenizowanego, by stanowił jedynie „spoiwo” warzyw. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem. Pastą nadziewamy połówki jajek. Można je uatrakcyjnić gałązkami świeżego koperku i ułożyć na liściach sałaty lub pierzynce z rzeżuchy.

Sos jogurtowo-koperkowy

To bardzo prosty sos, do którego będzie potrzebny duży jogurt grecki, pęczek świeżego koperku, sól i pieprz. Składniki mieszamy i wlewamy do sosjerki lub małej miseczki. Taki sos może być dodatkiem do jaj i warzyw.

Sos twarożkowo-rzeżuchowy

Potrzebować będziemy pół kostki chudego twarogu, mały jogurt naturalny, 3 ugotowane na twardo żółtka jaj, rzeżuchę – ilość uzależniona od gustu, a także sól. Twaróg i żółtka zgniatamy widelcem, mieszamy z jogurtem i na koniec dodajemy rzeżuchę i sól. Sos z rzeżuchą wspomaga trawienie. Można nim uzupełnić potrawy jajeczne, podawać do wędlin i kanapek.

Sos wiosenny

Składniki, których będziemy potrzebować to: kilka rzodkiewek, pół wydrążonego ogórka, szczypiorek, koperek, niewielka ilość soku buraczanego, mały jogurt naturalny i pół kostki chudego twarogu oraz pieprz i sól. Warzywa i natki siekamy, mieszamy z jogurtem, twarogu i przyprawiamy. Następnie dodajemy tyle soku z buraków by zabarwić sos na kolor różowy i jeszcze raz mieszamy. Sos świetnie nadaje się do jajek.

Redakcja poleca

REKLAMA