Zbliżają się Święta Wielkanocne, a Ty nie masz pomysłu jak przełamać monotonię? Nie chcesz już ciężkich farszów i sosów do jajek? Może pora wypróbować coś lżejszego i pełnego witamin? Dziś prezentujemy kilka pomysłów na pyszne i zdrowe pasty i sosy do jajek na wiosenny stół…
Pasta paprykowa
Potrzebne składniki (na kilka połówek jaj):
- 1 czerwona papryka,
- 1 łyżka stołowa przecieru pomidorowego
- pół cebuli,
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek,
- chilli, sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Paprykę i cebulę opiekamy w piekarniku przez około 20 min. Po opieczeniu zdejmujemy skórkę z papryki. Paprykę i cebulę zgniatamy widelcem na papkę, dodajemy przecier pomidorowy i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy oliwę z oliwek i przyprawy według gustu i dokładnie mieszamy. Taką pastą nadziewamy połówki jajek na twardo, wierzch można posypać pokruszonym żółtkiem i rzeżuchą.
Pasta z zielonego groszku
Składniki:
- szklanka mrożonego zielonego groszku (lub konserwowego),
- pół awokado skropione sokiem z cytryny,
- szczypiorek,
- przyprawa typu Vegeta, pieprz.
Sposób przygotowania:
Blanszujemy mrożony groszek (konserwowego nie trzeba). Zgniatamy go widelcem razem z awokado. Siekamy szczypiorek i wsypujemy do masy, przyprawiamy do smaku. Pastą nadziewamy połówki jajek, a każde z nich możemy przyozdobić dłuższymi pędami szczypiorku i ziarnami kolorowego pieprzu.
Pasta a’la metka nowalijkowa
Składniki:
- kilka rzodkiewek,
- pół wydrążonego ogórka,
- szczypiorek,
- sól i pieprz.
- serek homogenizowany
Sposób przygotowania:
Rzodkiewki i ogórek kroimy w bardzo drobną kostkę, szczypiorek siekamy równie drobno. Mieszamy je i dodajemy tyle serka homogenizowanego, by stanowił jedynie „spoiwo” warzyw. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem. Pastą nadziewamy połówki jajek. Można je uatrakcyjnić gałązkami świeżego koperku i ułożyć na liściach sałaty lub pierzynce z rzeżuchy.
Sos jogurtowo-koperkowy
To bardzo prosty sos, do którego będzie potrzebny duży jogurt grecki, pęczek świeżego koperku, sól i pieprz. Składniki mieszamy i wlewamy do sosjerki lub małej miseczki. Taki sos może być dodatkiem do jaj i warzyw.
Sos twarożkowo-rzeżuchowy
Potrzebować będziemy pół kostki chudego twarogu, mały jogurt naturalny, 3 ugotowane na twardo żółtka jaj, rzeżuchę – ilość uzależniona od gustu, a także sól. Twaróg i żółtka zgniatamy widelcem, mieszamy z jogurtem i na koniec dodajemy rzeżuchę i sól. Sos z rzeżuchą wspomaga trawienie. Można nim uzupełnić potrawy jajeczne, podawać do wędlin i kanapek.
Sos wiosenny
Składniki, których będziemy potrzebować to: kilka rzodkiewek, pół wydrążonego ogórka, szczypiorek, koperek, niewielka ilość soku buraczanego, mały jogurt naturalny i pół kostki chudego twarogu oraz pieprz i sól. Warzywa i natki siekamy, mieszamy z jogurtem, twarogu i przyprawiamy. Następnie dodajemy tyle soku z buraków by zabarwić sos na kolor różowy i jeszcze raz mieszamy. Sos świetnie nadaje się do jajek.