Zaskakujące dania na prima aprilis

Zaskocz bliskich w prima aprilis
- Co robi kucharz, gdy go atakują? - Wzywa posiłki. Czyli o tym jak kulinarnie zaskoczyć najbliższych w prima aprilis.
/ 28.03.2012 10:47
Zaskocz bliskich w prima aprilis

Zwyczaj prima aprilis prawdopodobnie pochodzi z Francji. W 1564 roku król Korol IX zreformował kalendarz zmieniając pierwszy dzień nowego roku z 1 kwietnia na 1 stycznia. Związane z tym zamieszanie powodowało mnóstwo śmiesznych sytuacji . Na pamiątkę tego wydarzenia w tym dniu zaczęto stroić sobie żarty. Inaczej uważa kościół katolicki. Chrześcijanie sugerują, że 1 kwietnia to data urodzin Judasza – symbolu obłudy i kłamstwa.

1 kwietnia – to przede wszystkim dzień, w którym wypada robić sobie żarty  z bliskich i znajomych. Wskazane są drobne kłamstewka czy niebanalne niespodzianki. Raz do roku również nasze kulinarne zmagania możemy potraktować z przymrużeniem oka. Jak spłatać psikusa najbliższym przy śniadaniu czy obiedzie?  Oto kilka ciekawych inspiracji.

Owocowo – banan z niespodzianką

Potrzebujesz: banany, wykałaczkę i odrobinę soku z cytryny. Tajemnica tkwi w pokrojeniu banana bez obierania go ze skórki. Wbij wykałaczkę w banana i poruszaj nią tak, aby w środku wyciąć plasterek. Powtórz czynność 6-7 razy. Następnie posmaruj skórkę sokiem z cytryny, aby nakłucia nie ściemniały. Ktoś zdejmie skórkę i znajdzie… banana w plasterkach!

Zielona pizza

Do przygotowanego samodzielnie ciasta do pizzy dodaj rozmrożony szpinak. Zapiecz razem z innymi wybranymi przez siebie składnikami. W efekcie zobaczysz oczekiwane zdziwienie na twarzy domowników. Bo kto jadł dotychczas zieloną pizzę?

Na śniadanie – jajecznica

Dzień wcześniej ugotuj jajka na twardo. Umieść je z powrotem w lodówce, a rano poproś kogoś z domowników o przyrządzenie jajecznicy. Przygotuj się na szeroki uśmiech, kiedy ta osoba zacznie wbijać jajka na patelnię!

Zimny napój

Musisz jedynie zamrozić poprzedniego dnia część napoju wraz ze stojącą w nim słomką. Rano tylko wyjmij szklankę z zamrażalnika, wlej na wierzch troszkę ciepłego napoju i podaj do stołu.

To samo można zrobić z miseczką z mlekiem i łyżką. Rano dodajesz na wierzch musli i mleko.

Babeczka pasztetowa

Kup pasztet, najlepiej konserwowy. Wyjmij na talerzyk a na wierzch rozlej równomiernie kolorowy lukier. Łasuchy skuszą się na kolorową babeczkę, a czeka ich mięsna niespodzianka!

Zobacz także: Przyprawy pełne namiętności

Redakcja poleca

REKLAMA