Zapiekanki - 4 pyszne propozycje

Zapiekanki z piekarnika to świetny pomysł każdą okazję!

Zapiekanki z piekarnika to świetny pomysł każdą okazję, zarówno na nietuzinkowy obiad,  wytworną kolację, czy przyjęcie dla przyjaciół. Znane i uwielbiane są niemal wszędzie, a najlepsze kuchnie świata mają je w swoim repertuarze. Doskonale znamy przecież włoską Lasagne, grecką Musakę, czy francuską Quiche lorraine.

Przygotowuje się je dość szybko i łatwo. Doskonale nadają się na przyjęcia, ponieważ można je przygotować wcześniej, a gdy pojawią się goście szybko wstawić do piekarnika. A co najważniejsze, eksperymentować z nim można na wiele sposobów, bowiem do zapiekania nadaje się właściwie wszytko - ryby, mięso, makaron, ryż, ziemniaki, warzywa. Wystarczy odrobina fantazji i wyczarować można naprawdę pyszne danie.

Zapiekanki - 4 pyszne propozycjeZapiekanki - 4 pyszne propozycjeZapiekanki - 4 pyszne propozycje

Ale jeżeli nie macie ochoty na wymyślanie, zajrzyjcie do naszych zapiekankowych wariacji. Na pewno któryś z pomysłów przypadnie wam do gustu i smaku. Poniżej znajdziecie cztery propozycje zapiekanek, z makaronem, z naleśnikami, z ziemniakami oraz z ryżem.

 

Zapiekanka makaronowa z salami

Składniki:

  • opakowanie makaronu rurki
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 30 dag startego parmezanu
  • 20 dag salami
  • oliwa
  • sól, pieprz

Zapiekanki - 4 pyszne propozycje

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować al dente. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć salami. Do salami dodać pomidory, chwilę razem gotować, przyprawić do smaku. Sos wymieszać z makaronem.

Wyłożyć od naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą, zapiekać w 200 stopniach ok. 15 minut. Na 5 minut przed końcem posypać parmezanem.

Po wyjęciu na zapiekankę można wyłożyć ugotowane zielone szparagi.

 

Zapiekanka naleśnikowa z serem i pieczarkami

Składniki:

  • 16 naleśników
  • 1 kg pieczarek
  • 1/2 kg sera żółtego startego
  • 2 cebule
  • oliwa
  • sól, pieprz

Zapiekanki - 4 pyszne propozycje

Sposób przygotowania:

Pieczarki obrać, pokroić w drobną kostkę, usmażyć na oliwie. Doprawić do saku.
 Gdy woda odparuje dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Chwile razem podsmażać do miękkości cebuli. Następnie dodać 1/2 żółtego sera i dokładnie wymieszać farsz. Na każdy naleśnik nakładać farsz, zwijać w trójkąty i wkładać do naczynia żaroodpornego. Każda warstwę posypać obficie serem. Zapiekać 10 minut w rozgrzanym piekarniku.

 

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Składniki:

  • 1,5 kg ugotowanych ziemniaków na pół twardo
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 2 czerwone cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 3 jajka
  • 400 ml śmietany 18%
  • 30 dag żółtego sera
  • sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków, słodka papryka
  • ketchup

Zapiekanki - 4 pyszne propozycje

Sposób przygotowania:

Ugotowane i ostudzone ziemniaki pokroić w grubsze plastry. Przyprawić przyprawą do ziemniaków.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie, dodać mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Podsmażać wszystko razem, aż mięso delikatnie się zrumieni.

Gdy mięso będzie podsmażone dodać do ziemniaków. Dokładnie wymieszać i wyłożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą.

Śmietanę wymieszać z jajkami, odrobiną soli i mieloną słodką papryką, wylać na ziemniaki.

Piec w 200 st C około 35-40 min, aż zapiekanka się zrumieni. Udekorować ketchupem.

 

Zapiekanka z ryżem i kurczakiem

Składniki:

  • 3 woreczki ryżu
  • szklanka śmietany 18%
  • 300 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 papryki, czerwona i żółta
  • 2 piersi z kurczaka
  • 200 g startego żółtego sera
  • puszka kukurydzy
  • puszka groszku
  • sól, pieprz

Zapiekanki - 4 pyszne propozycje

Sposób przygotowania:

Ryż ugotować, ostudzony wymieszać ze śmietaną. Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Następnie dodać pokrojone w kostkę piersi z kurczaka. Podsmażać razem ok.15 min.

Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, paprykę w paseczki. Wszystko dodać do kurczaka i dusić razem ok. 10 minut.

Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, wyłożyć ryż, na to wyłożyć warzywa z mięsem, posypać kukurydza wymieszaną z groszkiem. Zapiekać ok. 15-20 minut. Na 7 minut przed końcem pieczenia posypać żółtym serem.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/4 lata temu
super przepis muszę to wypróbować
/4 lata temu
Fajne przepisy:) Wykorzystam na pewno na jakiejś imprezce;)
/4 lata temu
http://cc1.pl/asiczka super przepis.