Zapiekanki z piekarnika to świetny pomysł każdą okazję, zarówno na nietuzinkowy obiad, wytworną kolację, czy przyjęcie dla przyjaciół. Znane i uwielbiane są niemal wszędzie, a najlepsze kuchnie świata mają je w swoim repertuarze. Doskonale znamy przecież włoską Lasagne, grecką Musakę, czy francuską Quiche lorraine.
Przygotowuje się je dość szybko i łatwo. Doskonale nadają się na przyjęcia, ponieważ można je przygotować wcześniej, a gdy pojawią się goście szybko wstawić do piekarnika. A co najważniejsze, eksperymentować z nim można na wiele sposobów, bowiem do zapiekania nadaje się właściwie wszytko - ryby, mięso, makaron, ryż, ziemniaki, warzywa. Wystarczy odrobina fantazji i wyczarować można naprawdę pyszne danie.
Ale jeżeli nie macie ochoty na wymyślanie, zajrzyjcie do naszych zapiekankowych wariacji. Na pewno któryś z pomysłów przypadnie wam do gustu i smaku. Poniżej znajdziecie cztery propozycje zapiekanek, z makaronem, z naleśnikami, z ziemniakami oraz z ryżem.
Zapiekanka makaronowa z salami
Składniki:
- opakowanie makaronu rurki
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 30 dag startego parmezanu
- 20 dag salami
- oliwa
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al dente. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć salami. Do salami dodać pomidory, chwilę razem gotować, przyprawić do smaku. Sos wymieszać z makaronem.
Wyłożyć od naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą, zapiekać w 200 stopniach ok. 15 minut. Na 5 minut przed końcem posypać parmezanem.
Po wyjęciu na zapiekankę można wyłożyć ugotowane zielone szparagi.
Zapiekanka naleśnikowa z serem i pieczarkami
Składniki:
- 16 naleśników
- 1 kg pieczarek
- 1/2 kg sera żółtego startego
- 2 cebule
- oliwa
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Pieczarki obrać, pokroić w drobną kostkę, usmażyć na oliwie. Doprawić do saku.
Gdy woda odparuje dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Chwile razem podsmażać do miękkości cebuli. Następnie dodać 1/2 żółtego sera i dokładnie wymieszać farsz. Na każdy naleśnik nakładać farsz, zwijać w trójkąty i wkładać do naczynia żaroodpornego. Każda warstwę posypać obficie serem. Zapiekać 10 minut w rozgrzanym piekarniku.
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Składniki:
- 1,5 kg ugotowanych ziemniaków na pół twardo
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 2 czerwone cebule
- 3 ząbki czosnku
- oliwa
- 3 jajka
- 400 ml śmietany 18%
- 30 dag żółtego sera
- sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków, słodka papryka
- ketchup
Sposób przygotowania:
Ugotowane i ostudzone ziemniaki pokroić w grubsze plastry. Przyprawić przyprawą do ziemniaków.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie, dodać mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Podsmażać wszystko razem, aż mięso delikatnie się zrumieni.
Gdy mięso będzie podsmażone dodać do ziemniaków. Dokładnie wymieszać i wyłożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą.
Śmietanę wymieszać z jajkami, odrobiną soli i mieloną słodką papryką, wylać na ziemniaki.
Piec w 200 st C około 35-40 min, aż zapiekanka się zrumieni. Udekorować ketchupem.
Zapiekanka z ryżem i kurczakiem
Składniki:
- 3 woreczki ryżu
- szklanka śmietany 18%
- 300 g pieczarek
- 2 cebule
- 2 papryki, czerwona i żółta
- 2 piersi z kurczaka
- 200 g startego żółtego sera
- puszka kukurydzy
- puszka groszku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ryż ugotować, ostudzony wymieszać ze śmietaną. Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Następnie dodać pokrojone w kostkę piersi z kurczaka. Podsmażać razem ok.15 min.
Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, paprykę w paseczki. Wszystko dodać do kurczaka i dusić razem ok. 10 minut.
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, wyłożyć ryż, na to wyłożyć warzywa z mięsem, posypać kukurydza wymieszaną z groszkiem. Zapiekać ok. 15-20 minut. Na 7 minut przed końcem pieczenia posypać żółtym serem.