Włoskie cannoli - przepis na rurki sycylijskie

Szukasz pomysłu na nietypowy deser? Polecamy włoskie cannoli!
Weronika Kwaśniak / 31.10.2016 05:59
DRUKUJ PRZEPIS
Włoskie cannoli - przepis na rurki sycylijskie fot. Fotolia
Poziom trudności: trudny
Składniki:
  • 125 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki kakao
  • odrobina cynamonu
  • odrobina soli
  • jajko
  • 10 g cukru pudru
  • 15 g miękkiego masła
  • 3 łyżki białego wina (koniecznie słodkiego)

Na nadzienie:

  • 375 g serka ricotta
  • 60 ml śmietany kremówki
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • różnego rodzaju posypki, np. posiekane pistacje, czekoladowe kuleczki
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki skórki startej z cytryny
Przygotowanie:

Zobacz przepis na sycylijskie rurki: włoskie cannoli! Ten przepis nie jest może najłatwiejszy w wykonaniu, ale smakowity efekt wart jest wysiłku!

  1. Białko oddziel od żółtka.
  2. Wymieszaj ze sobą mąkę, sól, kakao, cynamon, cukier puder, żółtko, miękkie masło i wino. Miksuj, aż ciasto będzie gęste. Zamiast miksowania możesz również wyrobić je ręcznie.
  3. Po wyrobieniu owiń masę folią i pozostaw na 60-70 minut, najlepiej w temperaturze 18-22 stopni. Nie może być ani zimno, ani gorąco.

Kuchnia włoska: Focaccia

  1. Po upływie wyznaczonego czasu podziel ciasto na 3-4 części. Każdą część osobno ugniataj, wałkuj, potem znowu zgniataj w kulkę i wałkuj ponownie. Masa powinna być napowietrzona.
  2. Ciasto rozwałkuj cieniutko i wycinaj z niego kółka o średnicy 8-11 cm.
  3. Krążki ciasta nawijaj wokół metalowych foremek (takich, jak do standardowych rurek z kremem).
  4. Sklejaj cannoli białkiem, aby rurki się nie rozpadały.

Przepisy kuchni włoskiej - 49 pomysłów

  1. Rozgrzej dużą ilość oleju do 170-180 stopni.
  2. Zanurzaj w nim foremki z cannoli. Po chwili wyciągaj metalowe foremki z oleju, pozwalając rurkom smażyć się na powierzchni tłuszczu. Uwaga, aby się nie poparzyć! Bądź ostrożna i używaj długich szczypiec do wyjmowania foremek.
  3. Usmażone cannoli powinny być brązowe. Odsącz je z tłuszczu.
  4. Serek ricotta odsącz z wody.

Lasagne - 10 włoskich przepisów

  1. Zmiksuj ricottę razem z cukrem, aż powstanie puszysta masa. W innej misce ubij śmietanę. Lekko wymieszaj masę serową z bitą śmietaną.
  2. Czekoladę utrzyj na tarce.
  3. Wiórki czekoladowe i skórkę cytrynową delikatnie wmieszaj do masy.
  4. Rurki cannoli nadziej masą za pomocą szprycy cukierniczej. Końce rurek posyp posypkami lub oblej polewą czekoladową.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA