Poziom trudności:
trudny
Składniki:
- 125 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki kakao
- odrobina cynamonu
- odrobina soli
- jajko
- 10 g cukru pudru
- 15 g miękkiego masła
- 3 łyżki białego wina (koniecznie słodkiego)
Na nadzienie:
- 375 g serka ricotta
- 60 ml śmietany kremówki
- 1/4 szklanki cukru pudru
- różnego rodzaju posypki, np. posiekane pistacje, czekoladowe kuleczki
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki skórki startej z cytryny
Przygotowanie:
Zobacz przepis na sycylijskie rurki: włoskie cannoli! Ten przepis nie jest może najłatwiejszy w wykonaniu, ale smakowity efekt wart jest wysiłku!
- Białko oddziel od żółtka.
- Wymieszaj ze sobą mąkę, sól, kakao, cynamon, cukier puder, żółtko, miękkie masło i wino. Miksuj, aż ciasto będzie gęste. Zamiast miksowania możesz również wyrobić je ręcznie.
- Po wyrobieniu owiń masę folią i pozostaw na 60-70 minut, najlepiej w temperaturze 18-22 stopni. Nie może być ani zimno, ani gorąco.
- Po upływie wyznaczonego czasu podziel ciasto na 3-4 części. Każdą część osobno ugniataj, wałkuj, potem znowu zgniataj w kulkę i wałkuj ponownie. Masa powinna być napowietrzona.
- Ciasto rozwałkuj cieniutko i wycinaj z niego kółka o średnicy 8-11 cm.
- Krążki ciasta nawijaj wokół metalowych foremek (takich, jak do standardowych rurek z kremem).
- Sklejaj cannoli białkiem, aby rurki się nie rozpadały.
Przepisy kuchni włoskiej - 49 pomysłów
- Rozgrzej dużą ilość oleju do 170-180 stopni.
- Zanurzaj w nim foremki z cannoli. Po chwili wyciągaj metalowe foremki z oleju, pozwalając rurkom smażyć się na powierzchni tłuszczu. Uwaga, aby się nie poparzyć! Bądź ostrożna i używaj długich szczypiec do wyjmowania foremek.
- Usmażone cannoli powinny być brązowe. Odsącz je z tłuszczu.
- Serek ricotta odsącz z wody.
Lasagne - 10 włoskich przepisów
- Zmiksuj ricottę razem z cukrem, aż powstanie puszysta masa. W innej misce ubij śmietanę. Lekko wymieszaj masę serową z bitą śmietaną.
- Czekoladę utrzyj na tarce.
- Wiórki czekoladowe i skórkę cytrynową delikatnie wmieszaj do masy.
- Rurki cannoli nadziej masą za pomocą szprycy cukierniczej. Końce rurek posyp posypkami lub oblej polewą czekoladową.